Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Какво мислят американците за здравето на Байдън

Какво мислят американците за здравето на Байдън

Според анкета, публикувана в неделя от CBS News/YouGov, 72% от регистрираните избиратели смятат, че президентът на САЩ Джо Байдън не притежава необходимото ментално и когнитивно здраве, за да изпълнява задълженията на държавен глава. Проучването идва на фона на нарастващи опасения относно менталната годност на Байдън след първия излъчен на живо президентски дебат в четвъртък, преди президентските избори през ноември, цитирано от News.bg.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Резултати от анкетата

Анкетата разкрива следните ключови резултати:

  • 72% от регистрираните избиратели поставят под въпрос менталното и когнитивното здраве на Байдън.
  • 45% от демократите смятат, че Байдън трябва да се оттегли от президентската надпревара поради здравословни причини.
  • Относно менталната и когнитивна годност на бившия президент Доналд Тръмп за президентския пост, 50% от респондентите отговориха с „да“, а 49% с „не“.

Дебатът, организиран от CNN, засили дискусиите за способността на Байдън да служи втори мандат. Въпреки че Тръмп не успя да спечели ясна преднина, представянето на Байдън не успя да намали притесненията относно възрастта му и годността за втори мандат, което доведе до силни критики след дебата.

На фона на нарастващите призиви за оттегляне на Байдън, републиканският конгресмен от Тексас Чип Рой внесе резолюция, призоваваща вицепрезидента Камала Харис да свика кабинета, за да въведе 25-та поправка на Конституцията на САЩ и да упражнява правомощията си като действащ президент.

Резолюцията на Рой гласи, че Байдън „многократно и публично е демонстрирал неспособност да изпълнява правомощията и задълженията на президентството, включително правомощията и задълженията на главнокомандващ“.

Според 25-та поправка, вицепрезидентът и мнозинството от кабинета могат да гласуват за обявяване на президента за „неспособен да изпълнява правомощията и задълженията на своя пост“ и да предадат правомощията на действащ президент на вицепрезидента. Тази процедура е предназначена да осигури непрекъснатост на управлението в случай на физическа или ментална неспособност на президента.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x