Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Какво свърши служебното правителство

Какво свърши служебното правителство

Служебното правителство на България внесе 14 законопроекта в Народното събрание от началото на месец април до момента, съобщиха от правителствената информационна служба. Сред тези законопроекти са ключови стъпки за въвеждане на еврото, промени в полза на пътната безопасност и облекчения за бизнеса.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

През юни Министерският съвет одобри и внесе в парламента Закона за въвеждане на еврото в Република България. Целта на този закон е да осигури гладка и безпроблемна подготовка за присъединяването на страната към еврозоната. Законът определя принципите за защита на потребителите, информираност, ефективност, прозрачност и автоматично превалутиране на суми от левове в евро. Той регламентира правилата за превалутиране и закръгляване, период за двойно обозначаване на цените и двойно обращение на двете валути.

Служебното правителство предложи промени в Закона за движението по пътищата, които предвиждат намаляване на максимално разрешената скорост от 140 на 130 км/ч. Планира се също да се използват камерите на ТОЛ-управлението за следене на скоростта. Законопроектът също така задължава стопаните на пътищата да отстраняват временни пътни знаци и да заменят увредените знаци своевременно.

Предложените промени в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 осигуряват по-добро взаимодействие между институциите и нови комуникации за предаване на информация като глас, видео и текст в реално време. Целта е да се осигури равностоен достъп на хората с увреждания и да се подобри комуникацията между центровете 112, службите за спешно реагиране и екипите на мястото на инцидента.

В предложенията за промени в Търговския закон се предвижда създаване на условия за бърза ликвидация на малки и микро предприятия, както и условия за презгранични преобразувания на дружества в ЕС. Това ще насърчи развитието на вътрешния пазар на ЕС, свободата на установяване и инвестициите в България.

Продължава подготовката на Законопроект за несъстоятелност на физическите лица, известен като „Закон за вечния длъжник“. Той предлага правна уредба на производството по несъстоятелност на физическите лица, включваща погасителен план, ликвидация на имуществото и процедури при липса на доходи и имущество.

Служебното правителство е фокусирано върху важни реформи и законодателни промени, които целят да подобрят икономическата и социалната ситуация в страната, да осигурят безопасност на пътищата и да подготвят България за присъединяването към еврозоната.

4o

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x