Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Какво се случва с ПАВЕЦ „Чаира“?

Какво се случва с ПАВЕЦ „Чаира“?

ПАВЕЦ „Чаира“, най-голямата помпено-акумулираща централа в югоизточна Европа, не работи вече две години и все още не е ясно какво е предизвикало аварията и кой е виновен за нея. Темата беше част от дневния ред на депутатите в четвъртък, след като преди дни Economic.bg първи съобщи, че авариралият четвърти хидроагрегат е невъзстановим.

Причините се изясняват
През 2019 г. НЕК избира австрийския консорциум ABB-Voith да рехабилитира централата и при тестовете през март 2022 г. един от агрегатите се наводнява, след което съоръжението спира да работи напълно. И до днес критиките са, че в ремонта не е участвал първоначалният изпълнител на проекта – японската корпорация Toshiba. От изслушването на енергийния министър Румен Радев днес стана ясно, че през 2013 г. Toshiba е изготвила процедура след свое проучване, по която задължително трябва да се водят компаниите, които ще рехабилитират ПАВЕЦ-а.

Министърът обясни, че в годините е пропуснат първият цикъл на ремонтни дейности на водноелектрическата централа, тъй като рехабилитация трябва да се прави задължително на всеки 12 години.

С възлагането на дейностите 2019 г. за първи път започва ремонт – 24 години след пускането на агрегат 1 и 2“, обясни Радев.

Причината ремонтът да започне от четвърти агрегат, който се тества пръв, е, че именно той дава дефект през 2019 г. и затова дружеството решава да започне с него.

Според министъра причините за голямата авария в ПАВЕЦ-а са комплексни – липса на първия ремонт, неправилно експлоатиране, от което следва и по-бърза умора на метала.

Причините са повече от една, не е само умора на материала, начинът по който се е експлоатирала централата има огромно значение“.

Според „Възраждане“ фирмата изпълнител на рехабилитация не е спазила и алгоритъма за дистанционното управление на техническите процеси.

Съмненията са, че савакът се е отворил рязко и цялата вода се е изляла изведнъж в спиралната камера – това са 10 млн. тона вода“, коментира Йордан Тодоров от „Възраждане“.

Според него поръчката за рехабилитацията на централата е „скандална“ и би следвало да има разследване в тази посока.

Румен Радев обясни, че факторът на натоварване на централата е четири пъти по-висок от допустимия за този график и режим на работа, които тя има, и това със сигурност е създало условия за по-бърза умора на мета.

Факторът на натоварване кумулативно трябва да е под единица. Установеният фактор обаче, заради броя работни цикли в турбинен и помпен режим, е фрапиращите 3.9 единици. Това е четири пъти по-висок от допустимия за този график и режим на работа“.

По думите му именно през 2016 – 2019 г., покрай раздвижването на ВЕИ пазара, това е бил най-лесният начин за определени оперативни действия.

Той каза, че пукнатини, нарушения и деформации има в 8 от 10-те стартурни колони.

Според Радев това в никакъв случай не е добър пример за експлоатиране и поддържане на съоръжение.

Срокове
Ресорният министър обясни, че след аварията стартират преговори с консорциума, застрахователя, Европейската инвестиционна банка, с технологични лидери, като Toshiba и General Electrics, и оператори на подобни съоръжения в целия свят. Въпреки богатия си опит експертите на всяка от тези компании заявяват, че не са се сблъсквали с аварии от подобен мащаб и смятат, че ситуацията е безпрецедентна.

Затова и докладът за причината за аварията се възлага на трета страна с доказана експертиза – швейцарската AFRY. Дружеството ще направи анализ и проверка на дейностите, компютърно моделиране на процесите и проби от метала в лабораторни условия.

Радев заяви, че следващата седмица е крайният срок за предоставяне на доклада им и той ще се представи като резултат.

За хидроагрегат 1 се водят преговори с Toshiba, които по думите на министъра са трудни, тъй като има „натрупани разочарования с годините“. Все пак от японската компания са склонни самостоятелно да поемат отговорност за ремонта на първи агрегат и да предоставят и гаранция за работата му в следващите между 3 и 5 години. Ангажиментът все още не е писмено договорен и предстои да бъде изпратена обвързваща оферта за рехабилитацията. Разчетите са, че това ще струва 12 млн. лв.

С ремонта на хидроагрегати 3 и 4 ще се заемат от консорциума, който извършваше рехабилитацията – ABB-Voith. През миналата седмица са приключили преговорите с тях и те ще предоставят технически решения за ремонта, които ще се верифицират от AFRY, обясни Радев.

От думите на министъра стана ясно, че консорциумът предвижда и се ангажира със срок 31 декември 2024 г. за пускане в експлоатация на хидроагрегат 2. Той ще струва около 9.6 млн. лв.

Ако решението е успешно, те имат готовността да приложат същото с наборните колони на агрегат 3.“

По думите му, ако се справят през 2025 г. ще имаме потенциал и за работа на хидроагрегат 3. Неговият ремонт е изчислен на 10.3 млн. лева. По него допълнителен анализ и виртуален прототип правят и от Техническия университет.

„Агрегат четири е съвсем друга „опера“, заяви Радев като по думите му за него се изисква поръчка на ново оборудване и доставката му, което със сигурност ще отнеме време и няма конкретни срокове, тъй като все още няма обвързващи предложения. За него са отделени и най-много средства – 47 млн. лв.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x