Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Политика > Карбовски разбуни духовете в СЕМ

Карбовски разбуни духовете в СЕМ

Иван Бакалов:

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Мартин Карбовски се отказа чрез видеообръщение да става член на СЕМ на следващия ден, след като беше предложен от „Има такъв народ“. В социалните мрежи избухна възмущение за тази номинация от страна най-вече на привърженици на „Демократична България“. Проблемът е, че сам Карбовски има повече последователи в социалните мрежи, отколкото хора гласуват за „Демократична България“.

А Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) организира по този повод протест под надслов „Спрете гаврата с медиите!” В съобщението на АЕЖ се казваше: „Номинацията на Мартин Карбовски за член на СЕМ е преминаване на червена линия от рода на избирането на Делян Пеевски за директор на ДАНС.”

Карбовски като Пеевски? По кой признак – пари? Власт? Та в момента той даже не води предаване в нито една от телевизиите.

Притеснително е какви хули се изляха срещу него. Да, той не е за тази работа – трябва да си прави предавания, репортажи, това, в което е силен. Телевизиите го отхвърлиха и му остава интернет, откъдето никой не може да го изгони.

По въпроса за СЕМ преобладаващото мнение е, че за там трябва някой чиновник, че даже и напълно незапознат с медии. В СЕМ избираха и все още има членове без никакъв опит в медии, и обикновени маши, които само изпълняват политически поръчки. И те станаха без шум членове на СЕМ. Без много шум минаха и някои нахални прояви със заплахи на журналисти от страна на сегашната председателка на СЕМ Бетина Жотева. В нормална държава щеше да си е подала оставката, а тогава нямаше протести пред парламента, като организирания срещу Карбовски. За пишещия тези редове по-голяма гавра с медиите е това, че Бетина Жотева е член и председател на СЕМ, но към нея има търпимост и липсва достатъчно силно възмущение, та чак и на протест.

И защо толкова е този шум, че предложили Карбовски – журналист, минал през печата, радиото и телевизията, познава от всички страни медиите – и като автор и водещ, и самостоятелен продуцент, подритван, уволняван, съден. Знае какво е свобода на медии и се е застъпвал за нея. И преди всичко оригинален. У нас не одобряват оригиналните, освен ако не са оригинални тип Мон Дьо – ей такива ни дай да ги показваме повече. А за СЕМ – цензори, ама наши цензори. Да пускат само правилните работи.

Тук е разковничето май. Карбоовски пуска в сайта си новини, които не са в менстрийма, показват и руска гледна точка за войната в Украйна. И в сегашната поляризация, според масовите представи на потребителите на социалните мрежи, такъв като Карбовски е платен пропагандатор.

Във видеото, с което се отказва от предложението за СЕМ, Карбовски посочи либералните комсомолци за нови цензори и хора, които ни казват кое е правилно и сочат с пръст нарушителите.

Карбовски може да не се харесва на всеки, но това е демокрация и това е либерализъм – толерантност към различните. Или толерантността е само за едни други различни?

Случаят показва, че от страна на привържениците на „Има такъв народ“ има по-голяма толерантност, отколкото от страна на „Демократична България“. Демократи проявяват нетърпимост и нападат с комсомолски плам. Това вещае отново повече гласове за „Има такъв народ” пред „Демократична България” на следващите избори.

В това е причината за досегашния успех на „Има такъв народ” сред неутрални избиратели, които не са твърди симпатизанти на никоя партия. Повечето от тях не приеха „Демократична България” и дадоха по-голяма подкрепа на т. нар. партия на Слави, въпреки всичките й гафове. Силното викане, че ние сме за ЕС, НАТО, тупане в гърдите, че сме защитници на европейските ценности, не превръща автоматично хората от „Демократична България” в привлекателни за масовия избирател. Така или иначе България е член на ЕС и НАТО. С нещо повече трябва да спечелят гласове.

Достатъчно е да погледнеш Фейсбук, където Карбовски има 10 пъти повече последователи от тези на всички страници и групи на „Демократична България“ взети заедно. Може да се предположи кой има по-голяма подкрепа.

В сегашната ситуация на война пазителите на европейските ценности сочат като поддръжници на Путин всички, които не викат в един хор с тях достатъчно силно против Русия. И размахват пръст, че това е подкрепа за агресора.

Сега привържениците на „Демократична България” са убедени, че „Има такъв народ” ще изчезне на следващите избори. Случаят с Карбовски подсказва, че това няма да се случи.

Появиха се и разни тълкувания, че оттеглянето на Карбовски е тактически ход, за да може после „Има такъв народ” да сложи Камен Воденичаров шеф на БНТ. Ами шеф на БНТ се избира от СЕМ, откъдето номинацията на „Има такъв народ” се оттегли. Не може ли просто Карбовски сам да се е оттеглил, без никакви многоходови комбинации?

Източник: e-vestnik.bg

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x