Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Квадратни вълни! Един опасен феномен

Квадратни вълни! Един опасен феномен

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Как възникват квадратните вълни?

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Ако вятърът задвижва вълните в едната посока, а силно морско течение в другата, дори морски вълни се появяват по морето, напомнящи за шахматна дъска. Това явление се нарича кръстосани вълни.

Има и други причини, поради които необичайни „квадратчета“ могат внезапно да се образуват в морето. Понякога те се появяват на мястото, където се сблъскват две бури, а понякога са причинени от рязка смяна на вятъра.

Красиво, но опасно

Морето, покрито с кръстосани вълни, изглежда отстрани спокойно. Но това спокойствие е измамно: на мястото на мощни подводни течения се появяват „квадрати“, а височината на вълната може да достигне три метра.

Водният поток може да преобърне не само кораби, но и малки плавателни съдове. Обикновено, когато попаднат в буря, моряците се опитват да поставят кораба с носа му към вълната, но в случай на кръстосани вълни, тази техника не работи, тъй като водата бие от двете страни наведнъж. В резултат на това корабът се люлее силно и дори може да се преобърне.

Плуването в морето с кръстосани вълни е строго забранено. Вътре в тях бушуват хаотични течения, с които дори опитен плувец не може да се справи. Затова не се поддавайте на изкушението да плувате в морето „шахматна дъска“ – по -добре е да наблюдавате това невероятно явление от брега.

5 места, на които да видите квадратни вълни

Кръстосани вълни могат да се видят в Средиземно море около Тел Авив , понякога на Азорските острови. Но най -често – Ла Рошел , на остров Ре. Хиляди туристи идват тук всяка година, за да направят уникални снимки.

Това явление от време на време се случва и в Крим.

И още по-необичайни са квадратните вълни, които се появяват на езерото Байкал, близо до село Бугулдейка. Това е единственото място в света, където можете да видите „квадрати“ от прясна, а не солена вода.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x