Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > КЕВР реши цената на природния газ за ноември да се повиши с 36%, ще се продава за 82,12 лева за мегаватчас

КЕВР реши цената на природния газ за ноември да се повиши с 36%, ще се продава за 82,12 лева за мегаватчас

Комисията за енергийно и водно регулиране окончателно реши цената на природния газ за ноември да се повиши с 36 процента и да се продава за 82,12 лева за мегаватчас, без такси и налози.

В заявката си до Комисията за енергийно и водно регулиране от „Булгаргаз“ посочват, че са осигурили за вътрешния пазар количество от четири различни източника за доставка.

В ценовия микс за ноември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставен по интерконектора България – Гърция по дългосрочния договор с Азербайджан, нещо, което покрива над 1/3 от очакваното потребление за месеца.

Освен това след проведени търгове „Булгаргаз“ е сключил за този месец три договора за доставка на втечнен природен газ с търговци от региона.

От енергийния регулатор посочват още, че основните фактори за поскъпването с 36 на сто са значителният ръст на ценообразуващия индекс на Нидерландската борса за месец ноември, увеличените количества за доставка за предстоящия отоплителен сезон и негативното влияние на военните конфликти в Украйна и Близкия изток върху пазарните цени на синьото гориво.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x