Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > КЕВР: Ще плащаме с 2% по-скъп ток от 1 юли 2024 г.

КЕВР: Ще плащаме с 2% по-скъп ток от 1 юли 2024 г.

Цената на тока ще се увеличи средно с около 2% от 1 юли 2024 г. Това заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Припомняме, че вчера именно цената на електричеството породи редица спорове в парламента. Това доведе и до насрочване на извънредно вечерно заседание, което обаче се провали заради липса на кворум.

Според Иванов напрежението предизвикнат изявления на съответни лица.

„В основата беше заявление за цена на тока от „АЕЦ Козлодуй”. Преди дни постъпи второ заявление от ядрената централа. Има почти пълно съвпадение в поисканата цена. Миналата година АЕЦ-ът поиска 69,77 лева, а тази година 69,14 лева. След като се иска практически една и съща цена, експертите ни установиха, че няма никакво основание КЕВР да се произнесе с различна цена“, добави шефът на КЕВР и каза още:

„По-рано през май министърът на енергетиката Владимир Малинов заяви, че токът за бита ще поскъпне с по-малко от 30% от 1 юли. „АЕЦ Козлодуй” е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение”, допълни той.

„Булгаргаз” също предложи по-слабо поскъпване на природния газ през юни от първоначално предвидените 11%. Корекцията ще бъде с 3% надолу, заяви изпълнителният директор на компанията Веселин Синабов.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x