Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Сблъсък > Киев „препоръча“ доброволното връщане на Крим

Киев „препоръча“ доброволното връщане на Крим

Russia and the US in Ukraine and the Middle East. Ukraine crisis map. Ukraine and Russia military conflict. Geopolitical concept.

По-добре е руските колонизатори да напуснат Крим доброволно, преди Украйна да го освободи. Това каза вицепремиерът Ирина Верешчук за телевизионния канал We are Ukraine, съобщава пресслужбата на Министерството на реинтеграцията.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Тя отбеляза, че след деокупацията на полуострова украинските власти ще бъдат изправени пред много проблеми.

Сред такива приоритетни задачи, които ще трябва да бъдат решени, е съдбата на руските власти и колаборационисти на територията на Крим, които се озоваха там против украинското законодателство и по някаква причина останаха.

„Първият ми съвет към колонизаторите: напуснете Крим доброволно, докато имате възможност. Не очаквайте ситуация, в която ще бъдете помолени да го напуснете по друг начин“, каза Верещук.

Припомняме, че по-рано тази седмица в разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания бе посочено, че Русия е все по-притеснена как да опази Крим от саботажи.

На 18 май влак дерайлира край град Симферопол в Крим и блокира единствената железопътна линия към пристанището в Севастопол – базата на Черноморския флот на Русия.

Според кримските железници инцидентът е резултат от „намеса на външни лица“.

Полуостровът продължава да има съществена психологическа и логистична роля по отношение на възможностите на Русия да води войната си в Украйна.

В началото на май Федерална служба за сигурност на Руската федерация съобщи, че е разбила украинска мрежа за покушения и саботажи в Крим.

На 18 май, украинският президент Володимир Зеленски създаде в четвъртък съвет за реинтеграция, за да съветва възстановяването на украинското управление над Крим, заявявайки, че освобождаването на полуострова, превзет от Русия през 2014 г., ще се случи със сигурност.

Зеленски каза, че все повече и повече страни осъзнават, че би било невъзможно „да върнат мира в международните отношения и пълната сила на международното право“, без първо да върнат Крим.

Русия не показва признаци да изостави Крим, където се намира нейният черноморски флот, и използва полуострова като платформа за нанасяне на ракетни удари по украински цели.

Киев планира да започне контранастъпление срещу руските сили и се надява това да промени динамиката на войната, която бушува, откакто Москва нахлу в Украйна през февруари миналата година. Украински официални лица многократно са заявявали, че завземането на полуострова от Русия е една от основните ѝ цели.

Москва отхвърли обвиненията за нарушаване на човешките права в Крим и каза, че референдумът, проведен след превземането на полуострова от руските сили, е показал, че кримчаните наистина искат да бъдат част от Русия.

Референдумът не е признат от повечето държави.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x