Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Китай с нов неочакван проблем

Китай с нов неочакван проблем

Китай се сблъсква с нарастващото пренасищане с въглища, тъй като големият вътрешен добив и бързо нарастващият внос заплашват да завладеят предстоящата вълна от търсене през зимата.

Цените на основното гориво са подложени на постоянен натиск, а анализаторите предупреждават, че зимният отоплителен сезон, който трябва да започне по-късно този месец, няма да бъде достатъчен, за да компенсира сравнително скромното промишлено търсене.

Тази седмица се наблюдаваха панически продажби, след като няколко ключови пристанища предупредиха търговците, че има опасност да се изчерпат местата за складиране, заяви Китайската асоциация за транспорт и дистрибуция на въглища (CCTD) на брифинг в сряда.

„Това се превръща в пазар на купувачите“, каза Гао Ланьин, анализатор в Cqcoal, водеща китайска агенция за ценообразуване. Годишният ръст на търсенето за отопление на домакинствата през студените месеци вече е малко вероятно да погълне раздутите запаси и излишното предлагане, каза тя.

След енергийната криза през 2021 г. Китай увеличи добива на въглища, за да избегне повторение на кризата, като тази година годишното производство ще отбележи нов рекорд. Ръстът на търсенето също е сравнително слаб на фона на нестабилното икономическо възстановяване на Китай.

Но именно скокът на вноса е причината за по-сериозния дисбаланс на пазара. Търговците се възползваха от по-евтините доставки в останалата част на света, като за първите девет месеца на годината вносът нарасна със 73%. Входящите обеми достигнаха рекорд през август.

Напливът на въглища бележи значителен обрат спрямо този период преди две години, когато недостигът на изкопаемото гориво предизвика широко разпространени прекъсвания на електрозахранването, които засегнаха бизнеса и домакинствата. Това е по-малко вероятно да се случи при изобилните доставки на въглища, въпреки че властите все още предупреждават за този риск в някои региони.

Отслабващият спот пазар предлага неблагоприятни условия за годишните преговори за доставки за 2024 г. между китайските въгледобивни компании и основните купувачи. China Coal Energy Co., вторият по големина производител, заяви, че референтната цена се очаква да бъде по-ниска през следващата година.

Несигурността в търсенето ще отслаби покупките от внос до края на тази година, заяви Су Хуипенг, анализатор от CCTD, но общият годишен внос все пак може да достигне рекордните 460 млн. тона за 2023 г.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x