Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Кметът на Мариупол: Животът е в ръцете на Путин

Кметът на Мариупол: Животът е в ръцете на Путин

epaselect epa09887016 A picture taken during a visit to Mariupol organized by the Russian military shows local people cary water near devesteted and burned apartment building in downtown Mariupol, Ukraine, 12 April 2022. For more than a month, hostilities have continued in the city. There is no water, electricity, gas or communications. Shops, pharmacies and hospitals are closed. 250 thousand inhabitants left the city, about 300 thousand still remain. During the hostilities, up to 70 percent of the housing stock of Mariupol was destroyed and five thousand residents of the city was killed said the new mayor of the city Konstantin Ivashchenko. On 24 February Russian troops had entered Ukrainian territory in what the Russian president declared a 'special military operation', resulting in fighting and destruction in the country, a huge flow of refugees, and multiple sanctions against Russia. EPA/SERGEI ILNITSKY

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко заявява, че животът на хората, които са блокирани в разрушения град, е в ръцете на Владимир Путин. В интервю за Reuters Бойченко изразява разочарование от темповете на евакуация от началото на войната. Не веднъж, дори в повечето случаи, договорените и обявени коридори за евакуация от Мариупол или се проваляха, или бяха спирани заради обстрел, за който взаимно се обвиняваха руската и украинската страна.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Важно е да разберем, че животите, които все още са там, са в ръцете само на един човек – Владимир Путин. И всички смъртни случаи, които ще се случат след този момент, също ще бъдат в неговите ръце“, каза Бойченко.

Бойченко заявява отново, че Русия е „подкопала тази евакуация“ и това е започнало още в първите дни на март месец.

Кметът разказва, че руските представители са поискали карта за евакуация, която им е предоставена, също така и да им се предостави броя на подготвените автобуси. „И те унищожиха и разрушиха всички тези места, унищожиха нашите автобуси.“

По думите на Бойченко не е имало планове за евакуация, а план за унищожение. 90% от югоизточния пристанищен град е бил повреден или разрушен. Около 100 000 души остават блокирани в града, а войниците и цивилните в стоманодобивния завод „Азовстал“ нямат намерение да се предават. „Важно е да се разбере, че животите, които все още са там, са в ръцете само на един човек – Владимир Путин“.

„Днес на всички нива говорим само за едно – че ни е необходимо прекратяване на огъня, че ни е необходима пълна евакуация на 100 000 жители на Мариупол, които са пленници на руските сили, и че трябва да освободим всички хора, които се намират в „Азовстал“.

Преди два дни Русия обяви, че след близо два месечна обсада, огромни разрушения и изключително тежка хуманитарна катастрофа Мариупол се намира под контрола на руските сили, а руският президент Владимир Путин спря щурма над „Азовстал“ с мотив да запази живота на руските войни. Нареди обаче блокада, която да не позволи и „пиле да прехвъркне“. Американският президент Джо Байдън обаче изрази съмнение, че целият Мариупол се намира в руски ръце.

„Войниците не желаят да се предадат, те са готови да си тръгнат само с оръжие в ръце и да продължат да защитават нашата родина, нашата Украйна“, заяви Бойченко, който стана кмет през 2015 г.

Бойченко заяви, че все още има надежда, че може да се направи нещо, за да се помогне на блокираните в града, въпреки провала на споразумението за прекратяване на огъня тази седмица.

Градската администрация смята, че от началото на войната са загинали десетки хиляди жители на Мариупол, като същевременно признава, че е трудно да се определи точният брой на загиналите, тъй като боевете продължават.

Вчера сателитни снимки на американската компания Maxar Technologies, показаха масов гроб, който се разраства в последните седмици.

Според Бойченко снимките са доказателство, че руските сили погребват тела, за да прикрият мащаба на убийствата в града.

Русия отрича, а всички доказателства определя като инсценировки.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x