Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > КНСБ бие тревога за 250 милиона

КНСБ бие тревога за 250 милиона

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази притеснение, че средствата от 250 млн. лв., които предишното Народно събрание реши да отпусне тази година на мините за рекултивация на терените, все още не са осигурени. Той заяви, че до 15 юли тече срокът, в който България трябва да отговори на 24 уточняващи въпроса, изпратени от Европейската комисия (ЕК), за да обоснове отпускането на тези средства.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

На пресконференция в Стара Загора, на която присъстваха и вицепрезидентите на КНСБ Огнян Атанасов, Даниела Алексиева и Тодор Капитанов, както и областният координатор Галина Кирчева, Димитров поясни, че средствата са необходими, защото държавата дълго време е потискала цената на въглищата, което е попречило на мините да формират фонд за финансиране на рекултивационни дейности. Предвидените средства от 250 млн. лв. на година за период от четири години ще компенсират това, като ЕК трябва да нотифицира средствата за четирите години, за да не се прави това всяка година и да могат да залегнат в бюджета.

Димитров подчерта, че трябва да се гарантира функционирането на мините и да се запазят работните места чрез целево ориентирано финансиране. Той определи това решение като палиативно и посочи, че главният въпрос е свързан с преразглеждането на Зелената сделка. Според него България трябва да намери партньори на европейско ниво, като Германия, Полша, Чехия и евентуално Латвия, които имат интерес за промяна в частта на въглищната енергетика.

Димитров коментира и действията по Интегрирания национален план за енергетика и климат, който трябваше да бъде актуализиран и изпратен в Брюксел до края на юни. Той заяви, че планът е бил в нарушение на нормите на партньорство, без да е коментиран със синдикатите и работодателите, и затова КНСБ го е спрял.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x