Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бизнес > КНСБ иска спешни решения в три ключови области: енергетика, индустрия и бюджетни системи

КНСБ иска спешни решения в три ключови области: енергетика, индустрия и бюджетни системи

пламен димитров КНСБ

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), Пламен Димитров, обяви в Националния пресклуб на БТА в Стара Загора, че синдикатът ще отправи искания в три основни области – енергетиката, индустрията и бюджетните системи. Според Димитров, тези области изискват спешни решения поради тяхната изключителна важност, която не може да чака формирането на правителство.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Димитров подчерта, че в старозагорския регион години наред се наблюдават безхаберия, обещания без резултати и лъжи от всички политически партии, което е довело до загуба на работни места в някои предприятия. „Срещите, които имахме с ръководствата на ТЕЦ „Марица изток 2”, „Брикел”, „Мини Марица Изток”, показаха тревожност и невъзможност да се осигури нормално функциониране поради честата смяна на властите. Положението е критично, без да преувеличавам“, заяви лидерът на КНСБ.

В допълнение, Димитров изрази загриженост относно 250-те милиона лева, които бяха предвидени от предишното Народно събрание за рекултивация на терените на мините, но все още не са осигурени. До 15 юли България трябва да отговори на 24 уточняващи въпроса, изпратени от Европейската комисия (ЕК), за да се обоснове отпускането на средствата. Аргументът за тези средства е, че държавата дълго време е поддържала ниски цени на въглищата, което е попречило на мините да формират фонд за финансиране на рекултивационни дейности.

„Най-спешното, което искаме, е час по-скоро да видим гарантирани тези 250 млн. лв. в бюджета на държавата. Всички знаем, че ги няма. Трябва да се гарантира функционирането на мините, за да не се заплашват работните места“, заяви Димитров. Той настоява финансирането да бъде целево ориентирано.

Относно Зелената сделка, Димитров отбеляза, че е необходимо преразглеждане и водене на дебат с експерти, за да се посочат конкретни искания, които могат да удължат работата на въглищните централи. „Не смятам, че Зелената сделка ще бъде отменена, но тя може да бъде променена. И там трябва да бъдат посочени исканията, които конкретно могат да удължат работата на въглищните централи“, коментира той.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x