Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > КНСБ ще иска повишение на минималната заплата от 1-ви юли

КНСБ ще иска повишение на минималната заплата от 1-ви юли

Държавата да плати дължимите суми за ремонти на пътища на фирмите, които са преминали успешно през проверките, направени от държавните органи, а ревизията в съмнителните дружества да продължат. За това призова в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Измежду фирмите има такива, които са доказано изрядни от предишното служебно правителство – като АМ „Черно море“. Тази фирма има да взима 28 млн. лв и няма средства за заплати за последните два месеца. Там са правени три проверки от всякакъв тип, които доказват, че е изрядна. Ако някой има съмнения в някоя фирма, да я разследва, но всички останали да получат парите си.“ – призова Димитров.

КНСБ ще настоява с актуализацията на бюджета от първи юли минималната работна заплата да се увеличи на 760 лв., както и да се осигурят средства за повишаване на възнагражденията в някои държавни сектори, които в момента са недофинансирани.

Пламен Димитров прогнозира, че до края на годината инфлацията ще достигне 12%-13%.

„Дали това ще събори правителството – възможно е, защото хората към това са най-чувствителни. Ако към това добавим прехода към свободния пазар на електроенергия, който е заложен за 2023, цената на тока за битовите абонати ще скочи три пъти и половина. Държавата трябва да контролира тези неща по-добре, за да усещат хората, че има пилот в самолета. В момента има двама пилоти и не се знае кой държи кормилото.“ – каза Пламен Димитров.

Синдикалният лидер призова управляващите да мислят за това как в условията на растяща инфлация да повишат доходите на хората, вместо да поставят изкуствен таван на цените.

„В пазарния свят намаляването на цените като основна линия не е дало много резултати. Трябва да се ограничават всички непазарни действия върху цените – като спекулата – и затова има регулатори, които трябва да гарантират, че пазарът се движи в някаква закономерна посока. Да видим кое може да бъде регулирано, а което не може – да бъде компенсирано.“ – каза Димитров.

Той нарече досега действащия мораториум върху цените на тока, парното и водата за битовите абонати „абсолютна глупост“ и прогнозира, че тепърва предстои ръст в цената на енергоносителите за бита.

Пламен Димитров призова с актуализацията на бюджета да се подсигурят финансови буфери, дори ако трябва да са за сметка на увеличаване на дефицита. Тези буфери биха могли да се използват за компенсация на растящите цени, ако инфлацията продължи да расте с голяма скорост.

„Имаме неяснота и несигурност в глобален мащаб и няма как някой да направи точна прогноза за това какво ще се случи в по-далечни хоризонти. Първи юли е добър хоризонт, а после трябва да се съсредоточим върху бюджета за следващата година. Трябва да се подсигурят буфери в бюджета, защото е непредвидима ситуацията, а дали ще ги изхарчим или не, зависи от развитието на обстоятелствата.“ – каза Димитров.

По въпроса с налагането на енергийно ембарго на Русия, според Пламен Димитров България трябва са следва общата линия На Европейския съюз, защото именно чрез ЕС бихме могли да имаме достъп до по-изгодни енергоносители. Според него обаче, има проблем с производството на електроенергия след затварянето на въглищните централи. Президентът на КНСБ заяви, че в Плана за възстановяване и устойчивост не е гарантирано алтернативното производство на електроенергия в необходимия обем, а оттам – не е гарантирана и енергийната сигурност на страната.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x