Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Кой лъже?! МВР министърът Стоянов: „полицията се справи прекрасно на протестите“-неговият бивш колега Йовчев: „полицията не е подготвена за такъв тип протести“

Кой лъже?! МВР министърът Стоянов: „полицията се справи прекрасно на протестите“-неговият бивш колега Йовчев: „полицията не е подготвена за такъв тип протести“

„Не е важно къде съм бил по време на протестите. Важно е, че бях в непрекъснат контакт с отговорните служители, които ръководят операцията на терен”. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов.  

МВР министърът Калин Стоянов твърди, че полицията е действала перфектно на протестите

„А някой наясно ли е къде е бил кметът на район Средец в този момент. Беше на няколко метра от мен”, коментира още той.

„Аз съм политическата фигура в министерството, нямам задължения да присъствам на терен. Никога министър в миналото не е присъствал на такова произшествие, мероприятие или събитие”, коментира още вътрешният министър.

Стоянов каза, че е подал на премиера Денков информация, която самият той е получил от ръководителите, които са били на терен. Те се чули рано сутринта на следващия ден.

„Според тях МВР се справи. Това казах и на Денков. В последствие видяхме клипчетата, които се появиха за евентуално превишаване на правата на полицейски служители. До момента имаме установени петима служители на МВР, които признават, че евентуално са превишили своите права”, каза Калин Стоянов.

Той каза, че не толерира такъв тип поведение на полицейски служители. Извършва се проверка на цялото мероприятие. Тя се прави от Инспектората и Главна дирекция „Национална полиция”. Ако се налага, ще се сезира и прокуратурата.

Той благодари на служителите на МВР, че не са допуснали да се стигне до човешки жертви.

Според Калин Стоянов премиерът е прибързал с исканата оставка на заместник-министъра. „Това е прибързано решение към онзи момент. Много разчитах на този човек. Аз съм се доверил на тези хора и те бяха на терен”, каза Стоянов.

Министърът смята, че колективно МВР се е справило със ситуацията в четвъртък вечер. „Не е редно да получаваме оценка от хора, някои от които не знаят какво означава абревиатурата МВР. Не визирам премиера категорично”, заяви Стоянов.  

Вътрешният министър каза, че ще има среща между него, премиера и вицепремиера Мария Габриел.

„До този момент оставката ми от премиера не е искана. Поиска я г-н Кирил Петков – човекът, който 2 дни ми се молеше да стана министър на вътрешните работи. Многократно отказвах и се двоумях на това предложение. С него ме свърза един от зам.-председателите на ДАНС –  Петър Петров. След като приех предложението на Кирил Петков, му казах, че не искам никой да се меси в работата на МВР”, каза Стоянов.

Не на това мнение е бившият министър на вътрешните работи и шеф на ДАНС -Цветелин Йовчев.

Бившият колега на Стоянов -Цветелин Йовчев е на мнение, че поллицията не е подготвена

„За пореден път управляващите не търсят причините да се стигне до тук. Отново ситуацията се използва за постигане на политически дивиденти от всички страни“, каза бившият вътрешен министър и шеф на ДАНС Цветелин Йовчев във връзка с ескалиралите протести срещу БФС.

„Преди да се изследват всички обстоятелства не бива да се иска оставка“, подчерта той. „Преди да се установят всички обстоятелства не бива да се прибързва с оставки или да се търси отговорност от кмета и спортния министър“, заяви Йовчев.

„Възможно е БФС да използва СДВР, но това е само хипотеза. Едва ли това е най-важното. Дори да е така не може да е оправдае всичко, което се случи в последствие“, уточни той.

По думите му информацията, с която разполага не е достатъчна, за да се потвърди една такава хипотеза.

Според него е имало какво повече да се направи. Йовчев посочи, че това, че полицията е стигнало до физическа саморазправа означава, че охраната е изпусната от контрол. По думите му тези, които са били на терен и са управлявали силите не са успели да изпълнят тази своя функция.

По думите му служителите на реда и техните ръководители не са обучени как да реагират в такива бурни ситуации. „Имат опит и знания от практиката, но това не е достатъчни. На първа линия се слагат полицаи, които са за първи път са на такова събитие. Това води до отключване на агресия. Разположението на силите и средства също е част от липсва на подготовка“, каза той.

Бившият вътрешен министър бе категоричен, че трябва да се намери решени, с което да не се стига повече до такива ситуации.

„Един министър си подава оставката, когато е взел грешни решения, които довеждат до такива ситуации, когато последиците са настъпили в резултат на провежданата от него дългосрочна политика или в резултат, когато трябва да поеме моралната отговорност“, посочи Йовчев.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x