Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Кой плаща по-скъпо за обяда си – депутатите или студентите?

Колко струва обядът на българските депутати? Любослав Костов от КНСБ публикува снимка на менюто с цените на храната в Народното събрание, където супа струва 1,50 лв., а пържола 3,50 лв. Това предизвика вълна от гневни коментари. Петъчното меню включва дроб, паеля, солена торта и шницел с цени между 2 и 4 лева.

Един обяд в ресторант на централна софийска улица може да достигне до 30 лв. на човек. На фона на високите цени в ресторантите у нас депутатите обядват по време на работа в Народното събрание срещу скромната сума от 5 лв. Докато една салата в ресторант в центъра на София вече варира между 8 и 15 лв., в депутатския стол е едва около 2 лв. Оказва се, че дори храната в студентските столове може да бъде по-скъпа от 5 лв.

Мартин Димитров от „Демократична България“ сподели, че е обядвал салата и айрян.

„Нека да не изпадаме в личните предпочитания, защото има хора вегетарианци, хора, които не ядат свинско. Аз често изяждам по една пържола“, каза Георги Самандов от „Български възход“ и добави, че е платил около 10 лв. за обяда си.

„Днес обядвах дроб с картофи. Около 6,7 лв., нещо такова платих“, отбеляза Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“. Най-вероятно г-н Лорер е добавил още нещо към обяда си или не е прибрал рестото си, защото пърженият дроб според ценоразписа на стола е само 2,26 лв.

„Всички цени трябва да са пазарни, включително и тук“, заяви Мартин Димитров и добави, че е съгласен, че в стола на парламента цените не са пазарни. „Спрямо цените навън, наистина са ниски. Но тези неща знам как се определят“, подчерта той.

„Освен депутатите тук има и администрация. А държавната администрация като цяло продължава да е неадекватно платена. Мисля, че на много места, където има държавни столове, цените са по-ниски от това, което виждаме в града“, посочи Даниел Лорер.

Оказва се, че дори и храната в студентските столове може да излезе по-скъпо.

„Дори със субсидията една нормална порция ми излиза 8 лева, което ми се струва скъпо непропорционално за количеството храна, което получаваме“, каза Теодор.

Студентите споделят още, че всеки ден може да се възползват до 2 пъти от студентската субсидия, която намалява храната им до 3,50 лв. Оказа се обаче, че преподавателите във висшите учебни заведения могат да използват тяхната отстъпка от 20% многократно.

Източник: bgonair.bg

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x