Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Колко е важен туризмът за България

Колко е важен туризмът за България

В Бургас днес се проведе интересна среща. На нея присъстваха депутатите от ГЕРБ Николина Ангелкова и Жечо Станков, концесионери на плажове по Южното Черноморие, хотелиери, кметове на морския общини, както и заинтерисовани браншовици. Ангелкова е бивш министър на туризма, а в момента е зам. Председател на ресорната комисия в Народното събрание. Всъщност инициативата за тази среща беше именно на Ангелкова.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

По-важното е друго. Туризмът е един от сериозните икономически сектори в България. Остава обаче усещането, че държавата не може да осигури условия и логистика, които да помагат на предприемачите в този бранш. Това особено важи и за концесионерите на плажове. Брегоукрепването, ерозията на плажовете, осигуряването на здравни кадри, условията на стопанисване, липсата на адекватна работна ръка. Това бяха част от въпросите, които бяха поставени като важни на срещата. На тях обаче правителството все още няма отговор.

Критика имаше и към мярката 60/40, която не е напълно адекватна за туристическия бранш, поради простатата причина, че става въпрос за сезонен бизнес.

Все още държавата не може да отговори адекватно на повечето предизвикалества в туризма, като един от основните сектори за формиране на БВП у нас.

Хотелиерите поискаха отговори, които са свързани с пребиваващите украинци в родните хотели. Беше зададен въпрос, както ще се случи след 1 юни, когато започва активния сезон и бежанците трябва да освободят местата. И на този въпрос отговор не е даден.

Все пак стана ясно, че браншът може да разчита  на над 600 милиона лева за нови проекти за енергийна ефективност. Това е позитивна новина, но не решава проблемите на туризма.

България предлага един доста приличен продукт, който обаче не среща истинска държавна политика. Освен че създава  организационни, регулационни и законови неуредици, държавата не промотира и не рекламира туризма. Така, както го правят в Турция, Гърция, дори и в Албания и Македония. У нас рекламата се изявява в няколко архаични прояви, като панаири, изложения и борси в чужбина.

Това поставя въпроса, колко е важен за управляващите този сектор. Той дава над 10 процента от БВП, осигурява стотици хиляди работни места и внася милиарди данъци и осигуровки в бюджета и НОИ. Насреща обаче няма реален и управленски отговор…

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x