Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Консерваторите с тежко поражение във Великобритания

Консерваторите с тежко поражение във Великобритания

Лейбъристите са готови да спечелят съкрушително проведените в четвъртък във Великобритания предсрочни парламентарни избори с голямо мнозинство, показват резултати от екзитпол на BBC, ITV и Sky. Ако прогнозата е точна, сър Кийр Стармър ще стане министър-председател с 410 депутати от Лейбъристката партия, малко по-малко от общия брой на Тони Блеър през 1997 г.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Консерваторите се очаква да имат до 131 депутати, което е най-ниският им брой в следвоенната история. Либералдемократите се очаква да бъдат трети с 61 депутати. Шотландската национална партия има до 10 депутати, а „Реформирай Обединеното кралство“ – 13 депутати, според екзитпола. Зелената партия на Англия и Уелс се очаква да удвои броя на депутатите си до двама, а Plaid Cymru ще получи четирима депутати. Други се очаква да получат 19 места.

Екзитполът, наблюдаван от сър Джон Къртис и екип от статистици, се основава на данни от гласоподаватели в около 130 избирателни секции в Англия, Шотландия и Уелс, като анкетата не обхваща Северна Ирландия.

На последните пет избори екзитполът беше точен в диапазона от 1,5 до 7,5 места.

Британският министър на отбраната Грант Шапс вече призна, че управляващата Консервативна партия във Великобритания е претърпяла поражение. Изказването му беше излъчено от Sky News. „Очевидно е, че сутринта Великобритания ще има ново правителство“, каза Шапс, който също загуби депутатския си мандат на изборите. Шапс е член на Камарата на общините от 2005 г.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x