Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Концесионерите на плажове с революционна стъпка

Концесионерите на плажове с революционна стъпка

Асоциацията на концесионерите на плажове у нас входира искане за включването на бранша в Плана за възстановяване и устойчивост. Документът е внесен в Министерството на туризма преди броени минути от председателя на организацията Иво Стефанов.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Тази дейност до този момент не е включена във въпросния план, по който ще бъдат осигурени милиарди евро от общия европейски компенсационен механизъм.

Концесионерите настояват да получат реални компенсации за своята дейност в условията на сериозна инфлация и икономическа криза. Те настояват наемните цени да бъдат намалени с определен процент, като в същото време цените на предлаганите услуги да се индексират според процента на инфлация. В договорите за стопанисване ежегодно наемите бележат ръст, според това каква е годишната инфлация, но ценовите равнища на услугите остават фиксирани. В същото време стопаните на ивиците имат и други солидни разходи. Става въпрос за поддържане на плажовете, осигуряване на здравни служби, спасители, допълнителен персонал.Средствата за издръжка на плажовете растат ежегодно. За разлика от хотелиерите, които могат да затворят своите обекти, ако не им е изгодно, концесионерите не могат да направят това. Плажовете трябва да бъдат отворени през летния сезон и да приемат своите посетители, без значение доколко това е изгодно за хората, които ги поддържат.
Това поставя този бранш в туризма в неизгодна ситуация. Реално до този момент концесионерите не са получили никакви компенсации в последните 10 години. При намаляването на наемите им, заради кризата с К-19, те намаляваха и цените на предлаганите услуги със същия процент, като самите услуги падаха и като бройка. Заради това и днес бе входиране искането за включването в Плана за възстановяване.

Междувременно се разбра, че за зам.председател на асоциацията е избран бургаският предприемач и концесионер на морски плаж Николай Димитров. Той става и официален говорител на сдружението.

„Да, действително е така. С тази моя нова позиция в асоциацията ще работя не само за интересите на колегите ми, но и за тези на всеки един посетител на плажовете. Най-важното е да бъде съхранен и запазен общественият интерес.“- коментира Димитров за Днес България.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x