Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Концесионерите: Чашата преля! Дейността на „Активни потребители“ е саботаж срещу туризма на Южното Черноморие, пуснахме сигнал в Прокуратурата

Концесионерите: Чашата преля! Дейността на „Активни потребители“ е саботаж срещу туризма на Южното Черноморие, пуснахме сигнал в Прокуратурата

От Асоциацията на концесионерите на морските плажове са депозирали сигнал срещу Асоциацията на „Активни потребители“, съобщи за „Днес България“ заместник-председателят на сдружението Николай Димитров.

Припомняме, че напрежението избухна след публикуване на статия в интернет страницата на асоциацията на „Активните потребители“ на тема „Чиста ли е морската вода по южните плажове?“ Последва остра реакция от страна, както на концесионерите, така и на туристическия бранш, а ние от „Днес България“ припомнихме, че единствените, които имат официалните права да изнасят данни за чистотата на Южното Черноморие са РЗИ – Бургас:

За нас изнесената информация в горепосочената статия на „Активни потребители“ беше един откровен саботаж“, подчерта Николай Димитров и допълни: „Още от първия момент, в който едно от лицата, появило се в национална медия хвърли гнусната информационна бомба, ние започнахме да събираме доказателства срещу предоставените данни. Това са дългогодишни замервания и проби, извършвани на нашите плажове от РЗИ.

В сигнала на концесионерите се посочва още, че пишман-пробите, извършени уж от учени от Софийския университет и „гарантиращи“ замърсяване на водата по Южното Черноморие, са абсолютно неточни. За това са посочени редица доказателства, приложени към сигнала. В него от сдружението уточняват още, че туризмът е един от основните икономически сектори в Република България, благодарение на който се развива голяма част от българската икономика, а летният морски туризъм, е този най-масов туризъм, благодарение на който се развива икономиката в почти всички черноморски общини.

До голяма степен, над 70% от туристическия продукт на летния, масов, морски туризъм се формира на морския плаж и това е една от причините, морските плажове да са обявени от Конституцията за изключителна държавна собственост. Морските плажове са основния природен ресурс на държавата, благодарение на който се развива един от основните, стратегически и структуроопределящи отрасли на икономиката на държавата – летния морски туризъм припомнят в сигнала си концесионерите.

Морските плажове са специфичен обект, предпоставка за съществуване на летен морски туризъм, с изключително висок обществен интерес и голямо влияние върху икономическия отрасъл туризъм, поради което държавата организира и предоставя услуги от обществен интерес – т. н. „задължителни дейности“, целящи гарантиране и опазване живота и здравето на плажуващите, осигуряване на хигиенични и здравословни условия за почивка, почистване, опазване и поддържане на обществения ресурс морски плаж, които са регламентирани в различни нормативни актове и се контролират или се извършват въз основа на различни разрешителни, съгласувателни и др. режими от различни държавни и общински органи.

Крайбрежната плажна ивица, морските плажове, Черно море, водите на Черно море, прилежащата акватория, води и зони за къпане са различни обекти.

Съгласно закона морските плажове или части от тях се управляват и поддържат чрез възлагане на концесия или отдаване под наем, а тези морски плажове или части от тях, за които не е възложена концесия или не са отдадени под наем, се управляват от министъра на туризма.

Предназначението на морските плажове е за рекреация, като според закона на тях се разрешава поставянето на различни плажни принадлежности, преместваеми обекти и съоръжения за осъществяване на задължителните дейности на морския плаж; спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване; изграждането на техническа инфраструктура, необходима за използване на обектите по чл. 10, ал. 4, т. 2 от ЗУЧК, както и за нуждите на националната сигурност и отбраната на страната и за осигуряване безопасността на корабоплаването; изграждането на брегоукрепителни, брегозащитни и геозащитни съоръжения; реализирането на ландшафтноустройствени и паркоустройствени мероприятия; извършването на специализирани дейности по опазване на единични и групови културниценности; извършването на изследвания, свързани с опазване на околната среда.

Ето какво каза още Николай Димитров:

„Сега следва Прокуратурата да направи наистина задълбочен анализ, както го е правела през последните години. Надяваме се тя да бъзе абсолютно обективна и безпристрастна и истината да излезе наяве“, допълни Димитров. Ето какво каза още той:

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x