Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
21.02.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бизнес > Концесионерът и зам. председателят на плажните концесионери Николай Димитров за промените в наредбата за водноспасителната дейност /Видео и Файл/

Концесионерът и зам. председателят на плажните концесионери Николай Димитров за промените в наредбата за водноспасителната дейност /Видео и Файл/

Концесионерът на плаж Крайморие и заместник-председател на Сдружението на българските плажни концесионери Николай Димитров коментира пред Днес България, предложенията за промени в наредбата за водноспасителната дейност. Предложенията са идея на Асоциацията на плажните концесионери в страната и вече са изпратени до съответните държавни институции за разглеждане и обсъждане. /Виж файла/

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Една от основните промени е, че парамедици, фелдшери и акушерки ще имат право да работят в медицинските екипи, които обслужват плажовете по морето и басейните за обществено ползване у нас.

В момента в медицинските екипи могат да работят само лекари и медицински сестри.

„Смятаме, че това е необходимо за подобряване на качеството на предоставената медицинска помощ на плажовете“, каза Димитров.

„Парамедиците, фелдшерите и акушерките са преминали през обучение по лечение на спешни състояния и са напълно квалифицирани да оказват първа помощ при водни и други животозастрашаващи инциденти.“

Друга важна промяна е, че се изисква подвижен реанимационен екип за най-малките плажове по морето с дължина до 200 метра.

„Това ще гарантира, че на всеки плаж, независимо от големината му, ще има достъп до спешна медицинска помощ“, каза Димитров.

Стопаните на плажовете ще бъдат задължени да осигурят и подходящ транспорт за медиците от подвижните екипи.

В допълнение, подготовката на водните спасители ще може да се извършва и от други организации, освен от Българския Червен кръст.

„Това ще даде възможност за по-голямо разнообразие от програми за обучение и за по-добро качество на подготовката на водните спасители“, коментира Николай Димитров.

Времевият диапазон, в който ще има осигурена водно-спасителна дейност по обектите, също се променя. Ще започва в 9.00 часа и ще продължава до 18.30 часа.

„Това ще гарантира, че на плажовете ще има спасители през цялото време, когато те са отворени за посетители“, категоричен е Димитров пред репортер на Днес България.

Предложенията са посрещнати с одобрение от много страни.

„Това са разумни и необходими промени, които ще подобрят безопасността на плажовете в България“, коментира идеите зам. председателят на плажните концесионери в България Николай Димитров.

„С приемането на тези промени, България ще се приближи до европейските стандарти за водноспасителната дейност“, добави той.

Вижте и чуйте повече подробности от Николай Димитров в следващото видео:

Предложенията за промени в наредбата за водноспасителната дейност ще бъдат обсъдени от Министерството на туризма през следващите месеци.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x