Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Кораб с 22 тона амониев нитрат потъна в Аденския залив

Кораб с 22 тона амониев нитрат потъна в Аденския залив

Товарният кораб Rubymar, който преди две седмици бе ударен с ракети от хусите, e потънал в Аденския залив, съобщи Al Jazeera.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Това е първият такъв случай, след като йеменските бунтовници, които обаче контролират по-голяма част от страната, обявиха, че ще извършват удари по плавателни съдове в Червено море в подкрепа на палестинското население в Газа и на групировката „Хамас“.

Хусите започнаха удари по преминаващи кораби, които считат и обявяват за свързани с Израел.

Корабът e превозвал 21 999 тона амониев нитрат. Експерти прогнозират, че потъването на плавателния съд би могло да предизвика екологична катастрофа в Аденския залив.

За това предупреди и пристанищната администрация на Джибути, която разглеждаше въпроса Rubymar да изтегли тежко пострадалия кораб. Преди това именно Джибути евакуира 24-те членове на екипажа – 11 сирийци, шестима египтяни, трима индийски граждани и четирима филипинци, който напусна плавателния съд, след като на 19 февруари бе ударен от две ракети в протока Баб ел-Мандеб.

Няколко дни след удара Rubymar се движеше без контрол във водите на Аденския залив.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Все още никъде няма конкретни данни за каргото, освен за 22-та тона амониев нитрат, което на практика е тор с двойна възможна употреба! Твърди се че корабът е пренасял тежка бронирана техника за порт Варна…

1
0
Would love your thoughts, please comment.x