Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Кощунство! 926 000 кубика дърва са изсекли тази година в Странджата, от ЮИДП-Сливен отричат това да има нещо общо с наводненията

Кощунство! 926 000 кубика дърва са изсекли тази година в Странджата, от ЮИДП-Сливен отричат това да има нещо общо с наводненията

България е на първо място сред държавите членки на Европейския съюз по дял на хората, които не могат да поддържат дома си адекватно топъл.

Според данни на Евростат за миналата година над 22% от хората са в тази ситуация. В същото време остава висок делът на използващите твърдо гориво за отопление.

Цената на дървата тази година е 260 лв. за тон в Хасково.

„Всички желаещи, които живеят на територията на горските стопанства могат да закупят дърва за огрев по определения ред – подаване на заявление до общината и кмета между 1 февруари – 31 март. Изготвят се списъци дали желаещите живеят там и след месец май започва доставката на дърва за огрев”, каза инж. Димчо Радев, директор на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен.

За наводненията в Царево и сечта в Странджа той обясни, че около 926 000 кубика дърводобив за 2023 г. Около 180 000 куб./м се сече, което е около 80% изпълнение на плана, обясни Радев.

Според него сечта едва ли е единствена причина за бедствието по Южното Черноморие.

„Започнахме да наблюдаваме събития, които не помним от своето детство – големи количества дъжд. Нима наводнението в Гърция е предизвикано от сечища, които са от гръцка страна”, запита той.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x