Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Край на конспирациите със самолетните линии, вижте истинските причини за оставянето на дири от изстребителите

Край на конспирациите със самолетните линии, вижте истинските причини за оставянето на дири от изстребителите

Какво представляват кондензационните следи? Това са изкуствени облаци с форма на линия.

Те възникват от изгорелите газове на самолетите.

Виждаме ги като дълги ивици в небето. Те се появяват, когато самолетите летят на определена височина – на около 10 км, което е най-ниската част на нашата атмосфера.

Атмосферата е разделена на 5 слоя един върху друг. Най-ниският е тропосферата. Достига надморска височина от 7 км на полюсите до 17 км над тропиците.

На всеки 1000 метра температурата се понижава с около 6 градуса по Целзий. В горната част на тропосферата темпертурите падат до минус 60 градуса – оптимални условия за образование на кондензационни следи.

Когато самолетите изгарят горивото си, те отделят не само въглероден диоксид и сажди, но и големи количества водна пара, т.е. водни молекули. Те се прикрепят към частиците сажди и веднага замръзват в ледени кристали.

Ако влажността е много висока, обратните следи се образуват още по-бързо и остават видими за по-дълго време.

Изкуствените облаци почти не се различават по своя състав от естествените перести облаци. И двете се състоят от ледени кристали и при благоприятни условия продължават да растат.

В някои случаи те създават километрични облачни ивици. Тези така наречени кондензационни перести облаци могат временно да покрият до 10% от небето над региони с интензивен въздушен трафик.

Изследователски екипи от НАСА и Германския аерокосмически център проучват ефектите от кондензационните следи върху климата от години.

От една страна облаците охлаждат земната повърхност, защото отразяват слънчевите лъчи.

От друга те предотвратяват излъчването на топлина от земята обратно в космоса. Резултатите от изследването показват, че преобладава ефектът на затопляне и по този начин допълнително нагрява атмосферата.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x