Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Кремъл към Рим: Убити са 11 италиански наемници в Украйна

Кремъл към Рим: Убити са 11 италиански наемници в Украйна

Москва предупреди Италия, че 11 нейни наемници са били убити в Украйна, „докато са участвали във военни операции срещу частите на Руската федерация”. Според Кремъл те били част от общо 60 италиански наемници, сражаващи се за Киев. 10 от тях вече се върнали в родината си, докато другите все още се намирали в Украйна заедно с няколкото десетки хиляди други чуждестранни наемници. Не се знаят нито имената, нито местата, където са загинали италианците. Според в.”Кориере дела сера” не може да се потвърди и доколко е достоверна тази новина, като се има предвид, че властите в Рим не разполагат официално с информация за италианско присъствие в Украйна.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Новината дошла по дипломатически канали от руското Министерство на отбраната. Италианският всекидневник отбелязва, че впечатлява прецизността, с която Москва говори за детайлите. Освен това Кремъл предупредил в информацията си, че „спрямо наемните войници не се прилагат нормите на международното хуманитарно право”.

Преди месец вестникът писа, че според източници от италианската Служба за борба с тероризма имало 17 италиански наемници в Украйна, 9 от които се биели за Киев, а другите за Москва. Всички те рискуват да бъдат съдени, тъй като италианският закон забранява „враждебни действия спрямо чужда държава”.

Според източници от италианското Министерство на външните работи, цитирани от „Кориере”, сегашната новина за убитите наемници показва наличието на „дипломатическа ескалация от страна на Москва”, която използва все по-малко приятелски тон към Рим. Въпреки това връзките между Италия и Русия все още не са изострени до крайност. Москва още не е отговорила с подобен жест на експулсирането на 30 руски дипломати от Рим, въпреки че Путин вече изгони дипломати от други страни от ЕС.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x