Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
20.02.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Криминалисти настояват за връщане психотеста за притежаване на оръжие

Криминалисти настояват за връщане психотеста за притежаване на оръжие

Незабавно да се върне психотестът при издаване на разрешителни за оръжие. За това призоваха криминалисти и инструктори по стрелба преди поправките в закона за притежаване на огнестрелно оръжие да влязат на второ четене в парламента.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Те предвиждат да се запази сегашният режим, при който решаващото заключение не е на психиатрите, а на служителите в МВР, но да отпадне изискването на всеки 5 години да се подновява разрешителното.
Увеличава се и броят на притежаваните боеприпаси, които в момента са 50 патрона. Близо 35 хиляди души у нас законно притежават ловно оръжие или за самоотбрана.

„Общо 230 патрона трябва да бъдат изстреляни от желаещия да получи документ, с който да кандидатства за разрешително за оръжие пред МВР, в рамките на практичния изпит, а преди това той преминава и теоретичен“.

След това служител на КОС в МВР преценява дали кандидатът има основателна причина за притежание на оръжие, а шефът на полицейското районното управление решава дали да даде разрешение. Според криминалисти и инструктори така няма обективна оценка.

„Никъде в закона не е описано какво е „основателна причина“. Тази „основателна причина“ натоварва с отговорности самите шефове на районни, които няма как да знаят дали някой има основателна причина, няма ли и преценката е много субективна и трудна, което съм съгласен , че при някои недобросъвестни шефове на районни може да доведе до корупция и до спекулиране със закона“, каза Делян Цветанов – управител на стрелкови клуб.

„Всеки един притежател на законно огнестрелно оръжие в България е поставен в условията на един шантаж. И той не е наясно дали ще му подновят разрешителното, защото преценката на това дали има необходимост или не се прави от административен орган, който въобще не следва да я прави тази преценка“, категоричен е Иван Савов – криминалист, председател на Българската оръжейна асоциация.

И предлагат да се върне психологическото изследване.

„Единствения обективен фактор, за оценка на кандидата относно неговата пригодност. И това трябва да се прави периодично. Да кажем на всеки 5 години“, уточни Иван Савов- криминалист, председател на Българска оръжейна асоциация.

А издаваният в момента документ за психическа пригодност се е превърнал в чиста формалност, твърдят инструктори.

„Психиатрите не са вързани както системи. Някой може да се води на отчет в една психиатрия, пък да отида да си извади документи от друга, че не се води на отчет, което създава още дени проблем във връзка с психическата пригодност“, каза Делян Цветанов.

В поправките на закона отново не е помислено и за друг проблем – криминалната проявеност.

„Само това,че лицето не е следствено към този момент и се води с чисто криминално минало към този момент не означава, че той не е проблемен за полицията и те не го припознават като такъв“, каза още Делян Цветанов.

Според готвените промени, разрешените за притежание патрони ще се увеличат.

„Би трябвало да има поне 50 на месец, а не на година. Защото качествата по отношение на стрелбата изключително бързо се губят“, уточни Цветанов.

От МВР отказаха коментар, с аргумента, че новите законови промени все още не са гласувани в парламента.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x