Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Кулеба чака отговори, остава в България

Кулеба чака отговори, остава в България

Нямаме ясен отговор за предоставяне на военна помощ. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, който за втори път е в българския парламент в рамките на последните два дни. Освен това той заяви, че ще остане в България, докато не получи отговор ясен отговор – ще предостави ли страната ни или не въоръжение. Той участва в откриването на фотоизложбата „СТОП на войната в Украйна”, подредена в европейския кът на Народното събрание. Скъпи българи, животът е труден и понякога трябва да вземаме решение. Не може да бъдем по средата и трябва да заемем страна. И тази страна трябва да е на страната на правдата. Единственото, което ще кажа е, че трябва да вземете решение, заяви Дмитро Кулеба. Нормално е, когато има коалиционно правителство, да има различни мнения, подчерта той, но е много важно да си на правилната страна на историята. „В навечерието на Великден бих искал да кажа и няколко думи за братството. Как може да се смятате за братя с убийци? Как може да вярвате, че някой, който убива и унищожава по време на Страстната седмица, е ваш брат”, попита той политиците ни заради оправданията от част от тях, че българите, руснаците и украинците са братски народи, поради което не могат да се намесят във войната. Пред депутати и медии в парламента Кулеба подчерта, че тези, които искат да помогнат на Украйна, винаги ще намерят начин. Тези, които искат да помогнат, винаги ще намерят начин за това. Тези, които казват, че защитават цели и принципи, трябва сега да застанат за Украйна. Всеки, който намери причина или аргумент да не вземе подобно решение, действа в полза на агресията. Аргументите им може да изглеждат рационални, но съм сигурен, че по време на война, останалият свят трябва да заеме страната на жертвите, а не на агресорите. Затова се надявам, че тези снимки ще помогнат на някои политици и членове на правителството да си представят какво преживяват тези хора в момента и да вземат правилното решение. Най-добрият начин да спрем войната е да подкрепим Украйна, а не да стоим неутрални, заяви Кулеба. Кулеба посочи, че по време на война всеки трябва да застане на страната на жертвите, а не на агресора и заяви, че се надява, че снимките от изложбата ще припомнят това на депутатите.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Украинският първи дипломат подчерта също, че позицията на българското правителство и парламент за помощта за украинските бежанци, за европейската перспектива на Украйна и за санкциите срещу Русия е ясна и важна за страната му. Но отново припомни нуждата от оръжия. „Всеки ден, в който ние не получаваме помощ срещу руската агресия – повече войници и мирни граждани биват убити, повече домове ще бъдат унищожени. Призовавам политиците да помислят за това как хората в Украйна загиват”, апелира той. Според него изпращането на каски и бронежилетки е важна и добра мярка от политическа гледна точка, но по време на война трябва да имаш и оръжие, с което да се отбраняваш. „За какво са ни каски и бронежилетки, ако нямаме оръжие, с което да се отбраняваме. По този начин, който е политически оправдан от ваша гледна точка, вие искате да умрем защитени.” Кулеба заяви, че вижда политически партии в парламента, които имат желание да помогнат, както и такива, които нямат.

В някои медии се появиха информации, че военна помощ за Украйна е била спазарена още преди месец. Ставало въпрос за сделка на стойност 240 милиона долара. На този етап няма официално потвърждение на тази информация.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x