Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Културните дейци в Бургас въстанаха в защита на сектора и искане на достойни възнаграждения /Видео и Снимки/

Културните дейци в Бургас въстанаха в защита на сектора и искане на достойни възнаграждения /Видео и Снимки/

В Деня на народните будители културните институции в цялата страна ще затворят символично вратите си в знак на протест срещу ниските заплати.

В България парите за култура винаги не стигат, но в един момент културните дейци не издържаха и протестите са вследствие натрупваното през годините мълчаливо несъгласие с държавата, които за едни е майка, за други мащеха.

„Подкрепям напълно колегите и смятам, че заслужават по-достойни заплати от тези подаяния, които получават в момента. Време е политиците и тези, които са във властта да вземат съдбоносно решение за увеличаване на само възнагражденията, но и средствата предвиждани в бюджетите за култура и изкуство“, коментира българския театрал и кино артист Евгени Будинов пред репортер на Днес България.

Будинов, който беше и депутат в предишното народно събрание е категоричен, че не може да се вдигат няколко кратно заплатите в другите сектори, а в сферата на културата да не се случва нищо от години.

„Само културата куца здраво. Трябва да има отношение към тези хора. Както не може без хляб, енергия, бензин и здраве, така не може и без култура. Един народ без нея е сляп, непросветен и става лесна плячка на своите скрити и явни врагове. Представяте ли си, аз като театрален и филмов артист мога да твърдя на сто процента, че в Македония и Сърбия колегите ни са много по-добре заплатени от нас. Трябват действие. Времето дойде. Моментът узря за силни решение“, каза Евгени Будинов.

Евгени Будинов

Колегите му в Бургас са на абсолютно същото мнение. Днес по обяд десетки представители на културата и просветата се събраха пред Държавната опера в морския град за да изразят своето несъгласие с неглижирането на целият сектор Култура.

„Искаме достойно заплащане и повече средства свързани с различните направления в сферата. Проблемите в сферата на културата са свързани с ниския бюджет от 0,4% – това е най-ниският процент, даван за култура от много време насам, казаха протестиращите. Настояваме за 1%, за да има достойно заплащане на колегите в целия сектор култура“, разказват бургаските дейци.

Работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, БНР и Държавна агенция „Архиви“ получават едни от най-ниските възнаграждения, посочват организаторите на протеста от КТ „Подкрепа“.

Искането на протестиращите е да се увеличат поне с 50% заплатите им, тъй като средната работна заплата в областта на библиотеките, музеите и галериите е между 1000-1100 лв, което е в пъти по-малко от тези в сектор Образование.

Да се увеличи Единният разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища, както и увеличаване на бюджета за културата до 1% от БВП.

Повече подробности чуйте от самите протестиращи в следващите видеа:

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x