Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Региони > Къде правят най-вкусната шкембе-чорба в Кюстендил

Къде правят най-вкусната шкембе-чорба в Кюстендил

Пред шкембето всички са равни! Ядат го с еднаква охота банкери и депутати, учители и писатели, шофьори и прости бачкатори. Както не може да има „малко бременна жена”, така и в мненията за шкембето липсва половинчатост – не познавам хора, които „горе-долу” да харесват шкембе чорба. Отношението към това традиционно национално ястие е по Ботйовски изчистено и крайно – хората или силно го любят, или люто го мразят – среден път при шкембето няма!

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Чорбата се явява обединител на нацията – тя свързва леви и десни, сини и червени, бедни и богати. Затова изобщо не се изненадваме, че лидер на „Атака” в Шумен си хапва сутрин вкусната чорбица не къде да е, а в кръчмата на бай Хасан Турчина. А не е ли знаменателен фактът, че видната банкерка Петя Славова е започнала стремителния си възход в кариерата не къде да е, а като сервитьорка в култовата варненска шкембеджийница „Гюрлата”. Досега не е правено проучване за съотношението на българите, които обичат шкембе, и тези, които го мразят. За последните можем само да кажем, че душата на неядящия шкембе е изсушена и свита, непорочната му поза на трезвеник е прикритие за анонимни и отвратителни постъпки, да ме прощава Джон Стайнбек. За всички нас останали, които принадлежим към уникалната порода „Източноевропейски шкембояд”, е следният пътеводител на местата в България, където правят най-добрата шкембе чорба. Христо Кьосев, главен шкембограф

1 Айтос
Малкия бекир (истинското име е ресторант „Градина”). Намира се след Айтос на стария път Бургас – Карнобат (за съжаление трябва да се лишим от новата магистрала, за да стигнем дотам). Освен шкембето и останалата кухня е супер – агнешка дробсарма и т.н.

2 Асеновград

Заведението е „Бялата къща“- срещу бензиностанцията на „Лукойл” на изхода към Първомай. Местният специалитет се казва „3 в 1“- шкембе, език и телешко варено.
Другото добро място в региона е на разклона за Поповица, кръчмата се казва „Демета”.

3 Благоевград

Правилното място е гостилница „Стефани” на бул. „Джеймс Баучер” 10, намира се близо до полицията.

4 Ботевград
Вървете „При кака”

5 Бургас
За съжаление най-култовата шкембеджийница в страната по време на соца – „Първи май”, отдавна не съществува. По ирония на съдбата днес там се помещава Макдоналдс…
Затова пък невероятна шкембе чорба сервират в иначе невзрачното заведение „Бистро 33” на ул. „Марин Дринов” 35 в квартал „Победа”, точно до затвора. Предлага 3 вида шкембе – агнешко, свинско и телешко! Бистрото държат двама братя – Драгомир и Стефан Попови – всеотдайни, трудолюбиви и достойни българи. Работили са в Щатите, оттам и името на бистрото – подобно на американските кръчми, кръстени на номерацията на магистрали и пътища.
Сполучлив резервен вариант е капанчето „При Къдравия” – в северния край на крайбрежната алея на новия плаж, малко преди паркинга, вляво.

6 Варна
Гостилницата „Добър апетит” до жп гарата е известна най-вече като „Гюрлата” – всички я знаят, баровци от банки и офиси, бачкери, мангали, наточени пички и пр. За познавачите това е мястото с най-добро шкембе в България, а може би и във Вселената. Всъщност кръчмата е наследница на легендарната стара „Гюрла” в кв. „Младост” зад Мебелната палата на пътя за София. През 90-те години тук на дълги опашки рано сутрин търпеливо изчакват реда си кисели мутри, махмурлии кофражисти, чиновници с папки, подранили ученици и пенсионери с канчета. Младо, красиво и още никому неизвестно момиче е сервитьорка там – казва се Петя Баракова. Оттам тя ще отиде в София, ще продължи работа в х-л „Рила”, ще се омъжи за петролния бос Митко Събев, ще се разведе и ще се издигне до днешната знатна дама в банковия сектор Петя Славова.

7 Велико Търново
Със сигурност най-доброто шкембе в града правят в снек-бар „Света гора“ на бул. Никола Габровски №78 (на автогара „Запад”). За съжаление не работи в събота и неделя. Тогава добър резервен вариант са двата ресторанта „Щастливеца” в центъра. Много добро е и шкембето в „Малкия Интер” до Царевец, чийто собственик – художникът Дидо, много разбира от тези работи.

8 Видин

Тъжна работа. Няма ги вече четирите култови кръчми, в които точно в 6 часа всяка сутрин са сервирали горещо шкембе – „Мигата”, „Ведерник”, „Тенекето” и „Димят”. Местните го съчетавали с „мечка” – халба, в която хоремагчиите наливали 250 г вино и го разреждали с 250 г лимонада. Днес, за да хапнеш шкембе в крайдунавския град, трябва да отпрашиш десетина километра до заведенията по околовръстното шосе по пътя за бъдещия „Дунав мост 2”

9 Враца
Закусвалнята на бензиностанция „Вангелов”

10 Габрово
Правилното място е механа-ресторант „Алманах” на ул. „Николаевска“ 100.

11 Добрич
Най-добрата оферта за нощен живот в Добрич за петък вечер е: Музика и танци в „Звезда” или „Бакарди” и към 4-5 ч. на шкембе в „Герана“ (резервни варианти – „Банана” и „Диси”). Така поне пише по форумите.

12 Дулово
Ако минавате оттам, спрете в ресторант „Максима” в центъра на ул. „Ропотамо” №12. Собственичката Николинка ще ви предложи вълшебно шкембе и вкусни гозби.

13 Йоаким Груево
На разклона на селото в посока Перущица от ляво на ъгъла се намира ресторант „Въча” – страхотно шкембе! С него направо ти носят четвъртинка хляб, не се поръчва отделно.

14 Кърджали
Мястото е гостилница „Кулинар”, която обаче местните знаят като „При Бърда” по прякора на собственика. Намира се до комплекс „Рилите” в центъра. Шкембеджийницата на обновения пазар също предлага нелошо шкембе.

15 Кюстендил
Вашата дестинация е гостилница „Рибката” на ул. „Сливница“ 5

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Само да Ви кажа, че в Кюстендил има на много места по-хубава шкембе чорба от тази на „Рибката“.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x