Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
21.02.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Лавров: Специалната операция в Украйна ще сложи край на пълното господство на САЩ в света

Лавров: Специалната операция в Украйна ще сложи край на пълното господство на САЩ в света

Специалната операция в Украйна е предназначена да сложи край на безразсъдния ход на пълно господство на САЩ в света, каза външният министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал „Россия 24“.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Нашата специална военна операция е предназначена да сложи край на безразсъдната експанзия и безразсъдния курс към пълно господство на САЩ и западните й съюзници на международната арена“, каза министърът.

Той подчерта, че грубите нарушения на международното право са станали основа за подобни действия от Вашингтон, докато правилата на такава система не са ясни за никого и се разработват в Белия дом и Държавния департамент за всеки отделен случай.

В същото време той посочи, че отношението на САЩ и техните съюзници към Русия се е променило.

„Това е много сериозен обрат дори в политиката, която Европейският съюз и Западът като цяло под ръководството на Съединените щати започнаха да провеждат след началото на нашата специална военна операция, политика, която показва озлобление, в някои отношения дори настървеност“, каза ръководителят на руската дипломация.

Той подчерта, че тази политика се определя не само от Украйна, а от факта, че от Украйна „започва да се прави трамплин за оказване на натиск върху Русия“ и нейното подчинение на глобалната система, която Западът изгражда.

„Русия, разбира се, със своята история, със своите традиции е една от онези държави, които никога няма да заемат подчинено положение. Ние можем да бъдем членове на международната общност само при равни условия на сигурност“, добави Лавров.

Киев се превръща в трамплин за натиск срещу Русия

Изявлението на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел относно неговата ангажираност с военния сценарий в Украйна показва, че Киев се превръща в трамплин за натиск срещу Русия. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизия „Россия-24“, предава ТАСС.

„Това е много сериозен обрат дори в политиката, която Европейският съюз и Западът като цяло под ръководството на Съединените щати, в това няма съмнение, започнаха да провеждат след началото на нашата специална военна операция, политика която отразява гняв, в някои отношения дори ярост, извинете за недипломатичните изрази и, който се определя не само от Украйна, но и от факта, че Украйна започна да се превръща в трамплин за окончателното потушаване на Русия и подчинението на Русия на тази глобална система, която Западът изгради и, която въпреки края на Студената война, въпреки изчезването на Варшавския договор и Съветския съюз, през цялото време натискаше близо до нашите граници, въпреки всички обещания да не разширяваме НАТО, въпреки твърденията, че вече не сме противници, и много повече“, допълни още Лавров.

Според него, изявленията на Борел, че няма алтернатива на военното решение на ситуацията около Украйна, са необичайни и значително променят правилата на играта.

„Когато ръководителят на дипломацията на страната, независимо дали е някаква организация, както в случая Жозеп Борел представлява дипломацията на Европейския съюз, произнесе думите, че конкретен конфликт може да бъде разрешен изключително с военни средства, това означава, че или той е натрупал нещо лично, или се е измъкнал. Но това, разбира се, е необичайно изявление“, заяви Лавров.

„Фактът, който Жозеп Борел каза дори на този безпрецедентен, агресивен фон, всъщност променя правилата на играта, така да се каже, защото Европейският съюз никога преди не е действал като военна организация“, подчерта Лавров.

Източник: „Труд“

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x