Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Лечебните свойства на морето: Как солената вода и морската среда могат да подобрят здравето ви

Лечебните свойства на морето: Как солената вода и морската среда могат да подобрят здравето ви

Морето от векове е известно със своите лечебни свойства. Още древните гърци, начело с легендарния лекар Хипократ, са наблюдавали положителното въздействие на морската вода върху различни заболявания. Те са поставили основите на таласотерапията – лечение с морска вода, което и до днес се използва с голям успех в различни части на света, включително и във Франция, където съществуват множество центрове за такова лечение.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Защо морската вода е лечебна?

Морската вода съдържа всички елементи, необходими за живота, особено минерали като магнезий, калций, калий и натрий. Когато плуваме или се потапяме в морето, тези минерали проникват дълбоко в кожата ни, където остават и помагат за различни здравословни проблеми.

Астма и дихателни проблеми: Солената вода и морският въздух могат да облекчат симптомите на астма и бронхиални заболявания. Разходките край морето, където въздухът е наситен с кислородни и озонови йони, подобряват дишането и могат да облекчат симптомите на сърдечни заболявания.

Кожни заболявания: Морската вода е полезна при екземи и псориазис, тъй като минералите в нея имат противовъзпалителни и възстановителни свойства. Морските водорасли също съдържат вещества, които възобновяват клетките и стимулират метаболизма, подобрявайки външния вид на кожата.

Облекчаване на болки в гърба: Плуването в морето може да облекчи болките в гърба и ставите, като осигурява нежно упражнение без напрежение върху ставите.

Нервни разстройства: Морската среда има успокояващ ефект върху нервната система, помагайки за намаляване на стреса и симптомите на депресия. Звукът на вълните и йоните в морския въздух допринасят за релаксацията.

Таласотерапия: Лечението от морето

Таласотерапията е комплекс от процедури на основата на морска вода, включващ:

Гимнастика в басейн с подгрята морска вода: Помага за облекчаване на мускулни и ставни болки, подобрявайки циркулацията и метаболизма.

Обтривания с водорасли и морска кал: Те са богати на минерали и витамини, които подхранват кожата и подобряват нейното състояние.

Процедури с морска козметика: Те използват екстракти от морски организми и минерали, за да подобрят здравето и външния вид на кожата.

Допълнителни ползи от почивката на морето

Антистресово влияние: Вълните и спокойствието на морската среда помагат за намаляване на стреса и подобряване на психичното здраве.

Витамин Д: Излагането на слънце стимулира производството на витамин Д, който играе важна роля в поддържането на здрави кости и имунната система, както и в намаляването на симптомите на депресия.

Морето наистина е източник на здраве и благополучие. Независимо дали се наслаждавате на плуване, разходки край брега или специфични таласотерапевтични процедури, морската среда може да предложи множество ползи за вашето физическо и психическо здраве.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x