Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Лични лекари се оплакаха от орязване на средствата за изследвания и консултации

Лични лекари се оплакаха от орязване на средствата за изследвания и консултации

По-малко пари за изследвания и консултации, с които личните лекари разполагат за своите пациенти. От това се оплакаха медици от цялата страна. Средствата за второто тримесечие са намалени и това ще засегне хронично болните и пациентите с остри заболявания.

Два пъти месечно 79-годишният Станьо Станев посещава личния си лекар за направления. След прекаран инфаркт му се налагат по-често прегледи при специалисти.

„Важното е дали ще могат да лекуват пациентите, ако няма направления. Това значи, че не можеш да отидеш при специалист, не могат да ти определят диагнозата и да те лекуват“, смята той.

Вече 20 години д-р Зоя Ставрева е общопрактикуващ лекар с над 1400 пациента. Тревожи се, че намаляването ще се отрази негативно най-вече на хората с хронични заболявания.

„Близо 10% са отрязани направленията за изследвания и специалисти и над 60% за високоспециализирани изследвания, което за нас е огромен проблем. Максимум ще работим до началото на юни с това, което имаме в момента. Ще спрем профилактичните прегледи, ще спрем и диспансерните прегледи и ще останат най-острите състояния на хората, които са неотложни. Работата ни ще бъде много трудна и тежка“, обясни тя.

От Български лекарски съюз очакват решение от Здравната каса.

„Имаме уверението, че регулативните стандарти ще бъдат преразгледани за второто тримесечие на 2023 г. и ще бъдат коригирани в посока нагоре. Да, бюджетът закъснява и републиканския, и на НЗОК, взети са мерки, мога да уверя колегите спокойно да работят, както досега“, заяви заместник-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Така, явно фактът, че здравеопазването работи по стария бюджет, е и причината за този проблем. От Здравната каса отговориха за bTV, че са предложили 10% увеличение на парите за направления спрямо миналата година. Но за да станат факт те трябва първо да бъдат гласувани от Народното събрание.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x