Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

„Лозово“ завря заради ремонтите на Ганчо Тенев – били мръсни и некачествени (ВИДЕО и СНИМКИ)

Причината за нашето недоволство са некачествените ремонти, които се извършват при изграждането на новия воден цикъл. Излизаме на протест заради запрашаването в квартала, заради всекидневните аварии, които ни оставят без ток и вода и за които никой не ни предупреждава, както и нехайството на кметския наместник Недка Стайкова.

Това заяви пред камерата на „Днес България“ Николай Георгиев от бургаския кв. „Лозово“. Утре 09:30 часа там ще се проведе мирен поход, който ще тръгне от центъра на квартала и ще продължи до разклона.

„От години ни обещават, че ще асфалтират главния път, който е единственият вход и изход за квартала. Обещават ни да направят тротоар, велоалея, осветление, да изградят тротоари в квартала, но досега абсолютно нищо не се случва. Другото важно, свързано с проекта, който се извършва от ВиК, е, че няма предвидена отводнителна инсталация за дъждовните води. Фирмата, която копае в момента, поема ангажимент да асфалтира само разкопаните участъци. Това нещо ще продължи до края на 2023 и дотогава ние няма да можем да си отворим един прозорец вкъщи“, възмущава се Георгиев. Той подчертава, че проблемът с ремонтите продължава вече четвърти месец.

 „Много пъти сме търсили обяснение от кметския наместник Недка Стайкова, правили сме подписки и петиции до общината, тя досега не е подписала нито една подписка или петиция, винаги е срещу нас. Преди няколко дни започна да се чисти, по-скоро да се мокри по-обилно с водоноски. Подадохме в общината уведомление за протеста, от там дойдоха, не откриха нарушение, но в същото време от отдел Екология казаха, че са съставили множество актове на фирмата за замърсяване, за непокрити камиони и неправилно извършени СМР-та. Искам да подчертая, че не сме против ремонта, само против начина, по който се извършва той“, категоричен е Николай Георгиев.

Неговата съседка Ваня Иванова заяви, че пред жителите на „Лозово“ има два варианта – да се примирят или да направят нещо. Затова излизат на протест.

„Всички ние сме за ремонта, но не ни е приятно още година и половина кварталът да е строителна площадка, да има прах, който след като завалят дъждовете, ще се превърне в кал и да живеем в мръсотия. Всеки се оправдава с някой друг, че не е негова работа, а потърпевшите сме ние. Искаме всеки да започна да си върши работата и да живеем по-добре. Ако си седим и сме само фейсбук ентусиасти и само мрънкаме, нищо няма да се промени. Ако бъдем общност, могат да се променят нещата“, коментира бургазлийката.

Екип на „Днес България“ потърси за коментар и кметския наместник Недка Стайкова, към която бяха насочени голяма част от критиките. Тя призова съгражданите си за повече търпение.

„От пет месеца в квартала се изгражда нов воден цикъл. Това се налага поради факта, че водопроводните тръби са поставени през 1969 година, стари са, канцерогенни, често се получават аварии, срокът им на годност е изтекъл и при всички положения трябва да бъдат сменени. Канализацията е изградена през 1980 година по стопански начин, с бригади от гражданите, живущи в квартала и е незаконна. Създава много проблеми, текат фекалии в дерето… така че крайно време е да имаме законна, хубава канализация“, категорична е Стайкова.

„Да, копае се, целият квартал е една строителна площадка. В момента работят 4 екипа, почти всички улици са затворени, работи се от 08:00 до 17:00 часа. Денят е малък, прашно е, кално е, има пропадания, но така или иначе трябва да проявяваме някаква търпимост, за да се получат нещата и накрая да имаме добър резултат. Призовавам жителите на квартала да бъдат малко по-благосклонни към строителите, защото те се оплакват на мен, че пред която и къща да започнат строителни дейности, стават кавги. Трябва да осигурим спокойствие на работниците и да проявяваме малко по-голяма търпимост“, призова кметският наместник.

Тя подчерта, че съвсем законно от три години отпадъчните води на квартала се вливат в пречиствателната станция на Топлофикация. След изграждането на водния цикъл предстои да бъде направен ремонт на въпросната пречиствателна станция, която е на 40 години и по всяка вероятност помпите й са вече са амортизирани.

„Направи се протокол, компетентни лица обследваха, те предписаха, че трябва да бъде извършен ремонт. Всичко ще бъде изградено докрай и ще се получи едно модерно съоръжение, от което нашият квартал има нужда. Никой от тези хора не ме е поканил да разговарям с тях, те го правят под сурдинка, с тайни комитети… Аз им обяснявам, че община Бургас не е възложител на проекта, нито е негов изпълнител. Изпълнител е „Алфавил Строй“ София, а възложител е ВиК Бургас“, каза в заключение Недка Стайкова.

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x