Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Лукашенко забрани да се повишават цените в Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е разпоредил от 6 октомври да бъде въведена забрана за повишаване на цените в страната. Той оповести забраната след съвещание, посветено на инфлацията, съобщи „БелТА“.

На срещата бяха обсъдени най-наболелите въпроси, свързани с инфлацията и поскъпването. Лукашенко отправи остри критики към отговорните лица за недостатъчен контрол и действия в тази сфера за осигуряване на справедливо ценообразуване във всички пазарни сегменти за широк спектър от продукти. Ситуацията в крайна сметка наложи намесата на държавния глава.

След срещата президентът обяви решението си: „От шести (октомври – бел. ред.) се забранява всякакъв ръст на цените. За-бра-ня-ва се! От днешния ден. Не от утрешния ден, а от днешния. За да не вдигнат цените за един ден. Затова от днешния ден повишаването на цените се забранява. И не дай си Боже някой по счетоводствата да извърши нещо със задна дата, някакви изчисления, преизчисления.“

Александър Лукашенко отбеляза, че в забраната може да има определени изключения, които могат да бъдат допускани само със заповед на конкретни длъжностни лица – министъра на антимонополната регулация и търговията и губернаторите.

Той обясни, че е взел такова решение, защото цените удрят тавана и са непосилни.

Лукашенко също така предупреди, че на не трябва да има затваряне на обекти и опити на фирми за напускане на пазара заради забраната. Той възложи на главния прокурор и председателя на Комитета за държавен контрол да следят за изпълнението на заповедта и да предприемат строги мерки срещу нарушителите. „Незабавен арест и наказателно дело“, каза президентът на Беларус.

Александър Лукашенко подчерта, че не се страхува от критики във връзка с обявеното решение, защото най-важното било да се води справедлива политика. Той отбеляза, че цените на производителите днес са прекомерни и затова е необходимо да се намали себестойността на продуктите и да се търсят други резерви. „Що се отнася до търговията, това не се обсъжда“, обясни Лукашенко. Според него условията за работа на местните производители по отношение на цената на енергийните ресурси са много по-благоприятни от тези на конкурентите им на Запад.

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x