Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Лукойл обяви: Отмяната на квотите за износ от 1 януари 2024 година заплашват със спиране на рафинерията и стагнация за българския пазар

Лукойл обяви: Отмяната на квотите за износ от 1 януари 2024 година заплашват със спиране на рафинерията и стагнация за българския пазар

Във връзка с обявената договореност относно дерогацията за внос на руски петрол, „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД заявява, че отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г.

Липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това – до принудително спиране на производството. Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар.

С оглед вероятните негативни последици от това намерение, призоваваме съответните институции към диалог за намиране на изпълнимо безрисково решение. Ръководството на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ заявява готовност да окаже активно съдействие по този въпрос.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x