Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Македония: История на идентичността или идентичност на историята

Македония: История на идентичността или идентичност на историята

Македония, малката страна с големи амбиции и още по-голямо самочувствие. Място, където всеки „юнак“ е „маке“, а всеки „маке“ се оказва нещо съвсем различно. Народната мъдрост гласеше, че „юнак все е маке, що е маке все е лайно“, и макар да звучи грубо, тази поговорка сякаш прекрасно обобщава отношението на българите към съседите им на югозапад.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

От сръбска провинция до самозвана република

След като бе откъсната от лапите на Сърбия, Македония се устреми към самоопределяне и изграждане на нова идентичност. Новата нация предприе кръстоносен поход за създаване на „история“, пълна с фалшификации и заеми от съседните държави. Вместо да признае българските корени на своето население, тя се нахвърли върху своите със завидно усърдие, отказвайки да признае каквито и да било споразумения и договорки.

Европейски парадокси и балкански инати

Македония, малката балканска държавица, често държи целия Европейски съюз на тръни със своите капризи и „инати“. Европейските лидери търпеливо изслушват нови и нови искания, които звучат все по-абсурдно. Само че, когато Гърция се намеси и изиска промяна на името, македонците тихомълком склониха, за да избегнат конфронтацията. Така от „Македония“ се роди „Северна Македония“, но дори и тогава съпротивата не утихна. Клеканаха и на албанците, които им насвиха парцалите преди две десетилетия в Тетово.

Езикът на илюзиите

Езикът, на който говорят македонците, е старобългарски с примеси от сръбски, гръцки и албански думи. Различава се само в дребни детайли от българския, но за тях това е нов език, нова идентичност. Въпреки очевидното родство, македонските националисти упорито настояват за своята „уникалност“.

Истината за Македония

Историята се пише от победителите, а Македония никога не е била от тях. Въпреки опитите да изкривят фактите, светът знае истината. Македонските българи, макар и с инат и дебели кратуни, са били и ще останат наши сънародници, колкото и това да им е неприятно. Македонците може и да си изграждат паметници и измислени герои, но истинската история остава неизменна.

Балкански реалности

Ако македонците продължават да се инатят и отказват да приемат реалността, те рискуват да се превърнат в територия, която ще бъде поделяна между съседните държави. Вместо да се изправят срещу българите, които винаги са им подавали ръка, те се стремят да водят битки, които не могат да спечелят. Албанците, които също имат претенции към тях, са показали какво значи истинска сила. Трябваше ли да го направим и ние, за да си спечелим уважението на принципа „бий за да те уважават“?!

Македония трябва да осъзнае, че мястото ѝ е сред своите братя, а не срещу тях. Европа няма да търпи дълго техния инат и капризи. Време е за осъзнаване и приемане на реалността, защото историята е написана и истината е ясна за всички. Македонците са били и ще останат българи, и колкото по-скоро приемат това, толкова по-добре за тях и за целия регион.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x