Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Макрон остава президент на Франция

Макрон остава президент на Франция

Франция избра своя президент. Според първите прогнозни резултати досегашният държавен глава Макрон води с 58,2% от гласовете ясно пред представителката на „Националния Фронт“ Марин Льо Пен, която има 41,8%.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

През 2017 година Макрон триумфално спечели президентските избори, макар да не беше от двете големи утвърдени френски партии – на социалистите и на голистите. Очакванията бяха, че ще обедини около себе си широки части от средата на френското общество.

Либералната му политика срещаше съпротива

Редакцията препоръчва

„Сбогом, свобода“? Каква е равносметката от управлението на Макрон?

„Пожелавам си, ако Макрон остане на поста си, да бъде толкова благодарен на избирателите, че да не ограничава още техните свободи“, казва журналистката Роми Щрасенбург.

Макрон или Льо Пен – изборът е важен за цяла Европа

Макрон срещу Льо Пен: всичко е възможно на изборите във Франция

Смирена и близко до народа: какви са шансовете на Марин Льо Пен

Възхищението, което тези хора изпитват към Путин

Франция: бунтът на „малкия човек“

Пет години по-късно неговата победа вече не изглеждаше никак сигурна. Либералната му реформаторска политика срещаше значителна съпротива в страната. Основното обвинение срещу Макрон гласеше, че обръща внимание предимно на външната политика и не толкова на сериозните икономически и социални проблеми на страната.

Досегашният президент обяви, че иска да задвижи създаването на общи отбранителни проекти в рамките на ЕС и да подсили отбранителните капацитети на Общността. Той е привърженик на германско-френското сътрудничество в ЕС.

Вътрешнополитически смята да стартира образователна офанзива, за да подобри интеграцията на имигрантите. В същото време обещава да засили борбата срещу ислямизма и въведе по-добър контрол над приходите на мюсюлманските сдружения.

Редица медии в страната призоваха да се гласува за проевропейския кандидат Макрон.

В ЕС я наричаха „кошмарната кандидатка“

Марин Льо Пен постигна своя успех главно поради това, че последователно загърбваше имиджа на крайнодясна популистка. Кандидатката на „Националния фронт“ е за прекратяване на близките отношения с Германия, основно реформиране на ЕС и подсилването на Франция като национална държава. В средите на ЕС тя бе считана за „кошмарната кандидатка“, която може да навреди на европейското сътрудничество.

В хода на кампанията тя постепенно изостави някои от най-радикалните си искания и се концентрира основно над социални въпроси, като например увеличаването на покупателната способност на французите. Едно от обещанията ѝ гласеше, че ще повиши всички заплати с 10% и ще намали данъците върху енергията и горивата.

Дори близките контакти на партията на Льо Пен с Владимир Путин не успяха сериозно да навредят на нейния резултат.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x