Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Малдивите потъват, спешно се търси спасение(снимки)

Малдивите потъват, спешно се търси спасение(снимки)

Малдивите могат да останат без земя, ако не успеят да получат евтино финансиране за справяне с последиците от изменението на климата. Това заяви в интервю за Ройтерс министърът на външните работи на Република Малдиви Абдула Шахид.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Според него е много трудно страната да намери средства за изграждането на структури и инфраструктура, които могат да защитят островите от повишаващите се водни нива, съобщи Комерсант.

За малките държави не е толкова лесно да намерят средства. Докато ги получим, вече можем да отидем под вода,заяви Абдула Шахид

Повече от 80% от сушата на Малдивите се намира на надморска височина под един метър, най-високата точка на архипелага е само на 2,4 м надморска височина. Още през 2014 г. повече от 100 от над 1100 острова, включени в архипелага, съобщават за ерозия на брега от повишаваща се вода.

Република Малдиви харчи годишно около 10 милиона долара за изграждане на защитни брегови структури, но според Министерството на екологията на страната те ще се нуждаят от общо по-малко от 8,8 милиарда долара, за да защитят поне само обитаваните острови. Нужно е и правилното третиране на плажните ивици. Твърде е възможно дори да се наложи внос на допълнително пясък.

„За да защитим островите, ние трябва да започнем изграждането на укрепени стени в морето,“ каза външният министър Абдула Шахид. „Това е скъпо, но е необходимо. Нямаме търпение да загубим цялата земя. “ Страната се опитва да получи допълнително финансиране чрез ООН, като редовно повдига този въпрос с други потенциално уязвими страни на конференции на ООН за изменението на климата. Освен това страната е готова да се обърне към банки.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x