Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Малки лазарчета гостуваха в кметство „Освобождение“/снимки/

Малки лазарчета гостуваха в кметство „Освобождение“/снимки/

Малки лазарчета от ДГ „Райна Княгиня“ гостуваха на ЦАО Освобождение. Днес те подготвиха специална програма и ритуали, които са част от големия обичай. Лазаруването се практикува в седмицата/обикновено събота/ преди Цветница.Има различни обичаи и ритуали, които се практикуват. Малките лазарчета от детската градина се бяха подготвили отлично, под ръководството на своите ръководителки. Групата е специална, като малките се учат в различни фолклорни обичаи и песни.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

В сградата на ЦАО Освобождение те бяха посрещнати от целия колектив, който аплодира изпълненията им от сърце. Директорът на кметството Тород Колев поздрави, както децата, така и техните учителки.

Самото Лазаруването произхожда от славянските езически обреди, свързани с култа към нарастващото слънце, известно сред някои славянски народи като Ярило. От името му идва и названието на сезона пролет (чеш. Jaro – пролет). В лазаруването участват млади жени, като символ на почитта към богиня Лада. В по-общ план то е част от стария соларо – хтоничен култ към плодородието.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x