Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Община Бургас представи филм за историята на остров Света Анастасия (ВИДЕО)

Община Бургас представи филм за историята на остров Света Анастасия (ВИДЕО)

През последните години остров Света Анастасия се превърна в една от най-предпочитаните туристически дестинации по Българското Черноморие.

Мястото има богата история. В чест на неговата покровителка – света Анастасия, през ХІІ-ХІV в. е изграден манастир, като неговата църква е запазена и до наши дни.

Част от историята на острова е и превръщането на манастирските килии в затвор за противници на властта през 1923, 1925 и 1941 г.

В по-ново време Света Анастасия се превръща в убежище на местната интелигенция. Поети, музиканти и писатели са го посещавали, за да черпят вдъхновение. Бургаският поет Христо Фотев, който е прекарвал голяма част от времето си там, е спечелил прозвището „губернатор на острова“.

В наши дни на остров Света Анастасия може да опитате ястия, приготвени по стари рецепти. Да се насладите на богата програма от културни прояви, които се организират по време на активния туристически сезон.

Каква е историята на остров Света Анастасия, как мястото се превърна в атрактивен туристически обект, който привлича все повече посетители, може да видите във филма на режисьора Мартина Чачевска „Остров Света Анастасия“. В него са събрани много интересни кадри от живота на туристическата дестинация. Ще видите още любопитни моменти и събития, които са свързани с историята и традициите на това място.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x