Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
17.07.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Мартин Пенчев: Ако това е демократично гласуване, значи живеем в Бананова Република

Мартин Пенчев: Ако това е демократично гласуване, значи живеем в Бананова Република

Общественикът и кандидат за общински съветник за Бургас Мартин Пенчев даде гласност на нарушенията, който той е видял с очите си при повторното преброяване на бюлетини и протоколи от изминалите местни избори. Това се случи след подадени няколко жалби за изборни нарушения. Припомняме, че Мартин Пенчев също е заинтерисована страна по делото за обжалването на изборните резултати в Община Бургас, защото той също ги обжалва. На този етап той е запознат с експертизата на съда, но няма право да я обявява, може само да коментира това което е видял при повторното преброяване.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„На 339 изборни секции има над хиляда изборни нарушения. На доста от чувалите се различава броя на бюлетините в протокола и броят на реалните бюлетини намерени в чувала. В някой чували бюлетините вътре са повече от обявените, а други са по-малко от обявените. Липсват или са добавени бюлетини, но не е ясно как. Има много чували, които не са опаковани правилно, при затварянето няма подписи, няма бележки, а най-бруталното е чувал без бюлетини – само с протоколи“, заяви Пенчев пред репортер на „Днес България“.

По елементарна математика и сметки на Мартин Пенчев и хора запознати с разпределянето на гласове са стигнали до извода, че хипотетично СЕК може да вземе мандат от „Възраждане“, а „Възраждане“ да вземе съветник от ПП ГЕРБ. Всичко това към този момент е само хипотеза, в крайна сметка крайното решение е на съда, който би трябвало да се произнесе идната седмица.

„С очите си видях как сред валидните бюлетини на големи партии има невалидни такива и така гласовете за тях падат. Една водеща, управляваща партия е с близо 300-400 гласа надолу. Тези гласове са видимо невалидни, а са сложени при валидните“, допълни с възмущение кандидатът за общински съветник Мартин Пенчев.

Следващото заседание на Административния съд в Бургас е насрочено за 11 декември, когато се очаква да има решение.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x