Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Масови съкращения в ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“

Масови съкращения в ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“

ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ е изправен пред сериозни предизвикателства, довели до съкращаване на персонала до само 35 души. Основната причина е високата себестойност на произвежданата електроенергия, която е непродаваема на свободния пазар без дългосрочен договор за изкупуване. Централата работи с въглища от местните мини и плаща за СО2 квоти, което значително увеличава производствените разходи. Без договор за изкупуване на енергия, централата не може да намери място на пазара, където в момента има свръхпредлагане и ниско търсене.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Производствените разходи на централата надвишават пазарната цена на електроенергията. За януари фючърсните цени на електроенергията са около 90 евро на мегаватчас, докато себестойността на енергията от лигнити е над 140 евро на мегаватчас. Това прави по-изгодно за компанията да закупи енергия, вместо да я произвежда.

Въпреки тези предизвикателства, ръководството на централата се стреми да запази условията за освобождаваните служители, като обещава изплащане на между 3 и 5 работни заплати при масови съкращения. Съкращенията са част от предварително разработен план за справяне с неблагоприятната ситуация на пазара.

Останалите на работа служители ще се фокусират върху нови проекти за производство на енергия от слънце и батерии за съхранението ѝ. Въпреки текущите трудности, мощностите на централата ще останат в готовност за включване в случай на криза, когато производството може да бъде възстановено и ще бъдат наети допълнителни хора.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x