Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > МВР: Прокуратурата дължи отговори на обществото, не на нас

МВР: Прокуратурата дължи отговори на обществото, не на нас

Произнасянето от прокуратурата по приключили законно извършени проверки от МВР е задължително, независимо дали ще се образува досъдебно производство или не. Това пишат от вътрешното министерство във връзка с няколко съобщения на държавното обвинение от последните дни.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Между двете институции има напрежение, взаимни обвинения и задочни спорове. МВР вече разпространи списъци на досъдебни производства, по които Специализираната прокуратура е отказвала да даде разрешение за реализации, акто и списък с преписки от проверки, които са предадени и по тях няма отношение, а прокуратурата отговори, че това е опит да ес месят в работата им.  

„Публичното уведомяване на обществото за свършената работа по полицейските проверки не може да представлява уронване на престижа на съдебната власт или неистина. То поражда задължение за прокуратурата да се произнесе като орган, осъществяващ надзор по законност. И в този смисъл прокуратурата е длъжна да уведоми МВР като страната, направила съобщението за предполагаемо извършено престъпление“, казват от МВР. Според министерството позициите, които изразяват имат за цел да посочват проблеми за обществения интерес и спазването на законите в страната.

„Изразяването на неверни твърдения и то от официални институции създава усещането за целенасочена манипулация неясно с каква цел. Държавните институции в страната са призвани да работят в интерес на хората и държавата, спазвайки законите и етичните норми. Ревностното и некоректно предоставяне на информация, маскирано като претенция за уронване на престиж или засягане независимостта на една или друга власт, трябва да почиват на истини, а не да звучат като оправдание за несвършена работа“, казват от вътрешното министерство. 

В тази връзка МВР посочва верните твърдения, неуронващи престижа на съдебната власт от 28 март до 12 април, за които отговор от прокуратурата няма и до днес:

1.Информация за участници в организирани престъпни групи, които продължават незаконната си дейност публикувано на 12 април 2022г.

15 досъдебни производство, за които прокуратурата не разрешава реализирането и задържането на опасни организирани престъпни групи. Уведомен инспекторатът на ВСС октомври 2021г.

2. МВР ще обжалва прокурорското постановление пред Софийска апелативна прокуратура, публикувано на 5 април 2022 г.

Прокуратурата прави отказ да образува досъдебно производство срещу народния представител от ГЕРБ Бранимир Балачев, без да е приобщила и изследвала материалите от извършената проверка на служителите от ОДМВР-Варна. Публично разпространена информация на ВКП до медиите сочи, че за нарушаване на карантина са осъдени над 1200 човека за периода 2020 и 2021 година, от които 15 са в затвора, а останалите са осъдени на пробация или с условни присъди.

3.Във връзка със съобщение на прокуратурата за разбита организирана престъпна група за нелегални мигранти, в което се твърди, че е разпространена невярна и манипулативна информация.

В съобщението на органа, осъществяващ надзор по законност, публикувано на официалния сайт на Прокуратурата, се сочи, че по време на реализацията не е задържан служител на МВР.

Цитат от съобщението на прокуратурата:

„Категорично не отговаря на истината изнесеното в някои от публикациите, че полицай – служител на жандармерията, е бил арестуван по досъдебното производство.“

Фактите, които МВР посочва:

В хода на операцията е задържан за срок до 24 часа служител от жандармерията. С него е проведена беседа в сградата на ГДБОП, а в последствие и разпит в качеството му на свидетел. Заповедта за задържането е известна на наблюдаващия прокурор.

Дали това е непознаване или превратно тълкуване на нормативната уредба?, питат от МВР. 

И до днес в МВР не е получен отговор на изпратено официално писмо на какво правно основание Специализираната прокуратура изиска от ГДБОП проверката, свързана с жена, близка до висш магистрат, което е извън нейните правомощия. Материалите по проверката не са върнати на службата, извършваща проверката.

За всички тези случаи прокуратурата не дава отговор, не на МВР, а на българското обществото. Служителите на МВР ще продължат да изпълняват служебните си задължения, независимо от опитите техният труд да бъде омаловажен или неглижиран на политическа основа от един деполитизиран съдебен орган.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x