Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бизнес > Международна конференция обсъжда ролята на енергийните общности в енергийния преход на България

Международна конференция обсъжда ролята на енергийните общности в енергийния преход на България

На 18 юни в София ще се проведе международна конференция на тема „Енергийните общности: двигатели на енергийния преход в България“. Събитието, организирано от Черноморския изследователски енергиен център, ще събере на едно място водещи експерти, представители на енергийния сектор, местни власти и граждански организации. Те ще дискутират устойчиви решения за развитие на енергийните общности в България и стимули за тяхното насърчаване.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Сред ключовите моменти в програмата ще бъде представянето на нови инициативи за създаване на граждански енергийни общности в район Витоша на Столична община и в град Бургас. Специален акцент ще бъде поставен върху ролята на местната власт в подкрепа на тези проекти. Във форума ще вземат участие представители от Министерство на енергетиката, Агенция за устойчиво енергийно развитие, Европейската инвестиционна банка и Европейската федерация на гражданските енергийни общности REScoop.

Първият проект за гражданска енергийна общност в район Витоша ще бъде подробно представен по време на конференцията, заедно с вече стартиралите инициативи в Габрово и Бургас. Габрово вече има успешно създадена енергийна общност с участие на 73 граждани и фирми.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с добри практики от Германия, Австрия и Грузия, представени от екипа на проекта SHAREs. Ще бъдат обсъдени и възможности за финансиране и техническа подкрепа на нови инициативи от Австрийската енергийна агенция и Енергийна агенция – Пловдив.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 18 юни 2024 г. от 9:30 до 15:30 ч. в хотел КООП, София, и онлайн. Участието е безплатно след предварителна регистрация на тук.

За енергийните общности

Енергийните общности са доброволни граждански инициативи, които обединяват приятели, съседи, малки и средни предприятия, и представители на местната власт в съвместни инвестиции за производство на енергия от възобновяеми източници. Те могат да произвеждат зелена енергия, да я потребяват за собствени нужди, да споделят излишъка или да я съхраняват за по-нататъшно ползване. Енергийните общности носят редица социални, екологични и икономически ползи, като активно включват гражданите в енергийния преход и стимулират екологично чистото производство на енергия.

Дефиницията за енергийна общност е въведена в българското законодателство на 13 октомври 2023 г., съгласно Директива (ЕС) 2018/2001 на Европейския парламент и Съвета за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x