Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Международният наказателен съд поиска заповеди за арест на лидери на „Хамас” и Бенямин Нетаняху по обвинения във военни престъпления

Международният наказателен съд поиска заповеди за арест на лидери на „Хамас” и Бенямин Нетаняху по обвинения във военни престъпления

Главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан заяви пред CNN, че ще поиска заповеди за арест на лидера на „Хамас” Яхия Синуар и на израелския премиер Бенямин Нетаняху по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, свързани с атаките срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в Газа.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Обвинения и искания за арест

Карим Хан съобщи, че освен заповедите за арест на Синуар и Нетаняху, ще бъдат поискани и заповеди за арест на израелския министър на отбраната Йоав Галант, както и на двама висши лидери на „Хамас” – Мохамед Диаб Ибрахим ал Масри и Исмаил Хания. Според Хан, обвиненията срещу тези лидери включват „изтребление, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство при задържане”.

Хан подчерта, че светът е бил шокиран на 7 октомври, когато хора са били изведени от домовете си и са пострадали изключително много. Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват „изтребление, причиняване на глад чрез война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочени към цивилни в конфликт”, добави той.

Реакции на решението

Членът на израелския военен кабинет Бени Ганц осъди поисканите заповеди за арест срещу Нетаняху и Галант, като ги определи като „престъпление с исторически пропорции”. Ганц заяви, че приравняването на лидерите на демократична страна, която се защитава от терор, с лидерите на терористична организация, е дълбоко изкривяване на справедливостта и морален фалит.

От своя страна, високопоставен служител на „Хамас” Сами Абу Зухри, заяви пред „Ройтерс”, че решението на МНС да поиска заповеди за арест на трима водещи бойци на „Хамас” приравнява жертвата с палача и насърчава Израел да продължи своята „война на изтребление” в Газа.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x