Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
21.02.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Минават на рубли в Херсонска област от 1 май

Минават на рубли в Херсонска област от 1 май

Кирил Стремусов, заместник-началник на военно-гражданската администрация за Херсонска област, обяви въвеждането на рублова зона от 1 май „в помощ на пенсионерите и държавните служители“. Според него се планира пълният преход към рубли да се извърши в рамките на 4-5 месеца съобщава news.bg.

„(През) последния месец украинският пенсионен фонд и хазната напуснаха територията на Херсонска област (тя е окупирана от руските войски-бел.ред.) Съответно, днес хората остават без плащания, без парична маса, следователно от 1 май планираме да въведем рублова зона (за да се предоставя) помощ, преди всичко на пенсионери, социално незащитени слоеве от населението и, разбира се, на държавните служители. Планираме да преминем изцяло към рубли през следващите 4-5 месеца“, каза той в четвъртък.

Стремоусов отбеляза също, че преходът към рубли в Херсон е необходим поради „бягството на финансовите структури на Украйна и липсата на парично предлагане“. Според него „няма предпоставки за хуманитарна катастрофа в региона, процесът (на доставка) на лекарства се нормализира“, каза той.

Междувременно руското Министерство на отбраната заяви, че руската ПВО е свалила две украински ракети „Точка-У“, които според тях са били насочени към жилищни квартали на града. Тази информация не е потвърдена от независим източник.

Вчера кметът на град Херсон, Ихол Коликаев, заяви, че отказва да сътрудничи на новопоставената администрация. Херсон е единственият регионален център в Украйна, който руските войски успяха да окупират още в началото на нахлуването си в Украйна, но и до преди дни от там идваха съобщения за съпротива на украинците, а руските окупационни войски периодчино разгонваха, включително и с оръжие, митинги на местните жители.

Според непотвърдена информация, руските военни са превзели цялата Херсонска област в южната част на страната. След това там е започнало излъчване на руска телевизия и радио, а населението е започнало да използва по-мащабно руски рубли.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x