Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Минималната заплата става 850 лева

Минималната заплата да е поне 50% от средната, реши Социалната комисия, която прие на първо четене внесените от БСП промени в Кодекса на труда.

Според експертните сметки в проекта това са 850 лева за 2023 година.  Това реши парламентарната социална комисия, която одобри на второ четене внесен от правителството проект за промени в Закона за социалното подпомагане, предаде БНР.

Депутатите от комисията решиха, че и семействата с ученици от втори, трети и четвърти клас също ще получават еднократна помощ. В момента такава помощ получават само първокласниците и записаните в осми клас.

Народните представители от различните групи се обявиха „за“ ясен механизъм за определяне на най-ниското възнаграждение и за промени в текстовете между първо и второ четене.

Социалните помощи ще се определят на база размера на линията на бедност за съответната година, определена с постановление на правителството, реши още Социалната комисия. В момента помощите са обвързани с така наречения гарантиран минимален доход, който е 75 лв.

Линията на бедност догодина ще бъде 504 лева, което е с 22 процента увеличение спрямо сегашната.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x