Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Министър Иванов от Бургас: Да се намали ДДС на основните храни!

Министър Иванов от Бургас: Да се намали ДДС на основните храни!

Да се намали ДДС на основните храни, предложи в Бургас земеделският министър д-р Иван Иванов. Днес той бе на посещение в региона и проведе поредица от срещи със земеделски производители, които министърът определи като „много ползотворни“. Той заяви, че в момента се дават безпрецедентно много средства за подкрепа на земеделския сектор.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Според него е напълно възможно до края на годината допълнителни над 200 млн. лв. да бъдат разпределени като държавна помощ и европейски финансиране. Така фермерите ще бъдат компенсирани за претърпените загуби от високите цени на торове, препарати, горива, обясни министърът.

„Това ще допринесе и за задържане на цените на хранителните продукти, което е също важна част от държавната политика“, каза още Иванов.

Стана ясно още, че в края на миналата седмица са преведени одобрените средства за търговията на пшеница и се очаква до края на тази седмицата капиталът на дружество „Врана“ да бъде вписано в Търговския регистър. След това трябва да започне процедурата по ЗОП за търговията на борсата.

„Ще има 10 дни обявление и 5 дни търговия, такъв е редът по закон и ние го спазваме“, уточни Иван Иванов. И допълни, че цената, която е коментирана със зърнопроизводителите, е 570 лв. за тон.

Пшеницата ще се съхранява при производители или търговци, за което ще се плаща наем на складове, обясни министър Иванов. По думите му България има достатъчно складова наличност, за да се обезпечи съхраняването на зърното, както за наличното, така и за новата реколта.

Д-р Иванов припомни, че тази мярка на правителството бе предприета, за да се обезпечим държавния резерв, като една от целите е и да се запази и нормалната цена на хляба, каквато е в момента.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x