Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Министър отправи зловеща закана към Китай

Министър отправи зловеща закана към Китай

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че администрацията на Джо Байдън ще бъде готова да използва всичките си инструменти, за да санкционира Китай, ако Пекин „агресивно се движи към Тайван“, съобщава Bloomberg днес, 7 април.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Вярвам, че показахме, че можем да нанесем значителна болка на агресивните страни, както се вижда от санкциите срещу Русия“, каза ръководителят на американския финансов отдел по време на изслушванията в Камарата на представителите на САЩ.

„Мисля, че не трябва да се съмнявате в способността и решимостта ни да правим същото в други ситуации“, каза Йелън, имайки предвид законодателите в страната.

По този начин шефът на Министерството на финансите отговори на въпроса на представителя на Републиканската партия от Северна Каролина Патрик Макхенри дали Министерството на финансите на САЩ ще бъде готово да използва санкции срещу Китай със същата решителност като срещу Русия след избухването на военните действия в Украйна.

Кризата в Украйна подкопа увереността, че западните сили могат да предотвратят подобен сценарий около Тайван, самоуправляващ се остров с повече от 23 милиона души и ключов глобален източник на полупроводници.

Китай отдавна обяви Тайван за своя ренегатска провинция и заплаши да нахлуе, за да спре най-накрая стремежите на острова към държавен суверенитет, отбелязва вестникът.

Миналия месец Китай предупреди САЩ да не се опитват да изградят така наречената тихоокеанска версия на НАТО, като същевременно каза, че споровете за сигурността между Тайван и Украйна са „абсолютно несравними“.

Нито една страна няма право да се намесва в делата на Тайван, каза говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан на редовен брифинг в Пекин по-рано в четвъртък. Решителността и волята на китайския народ да защитава нашия суверенитет и териториална цялост са непоклатими, подчертаха от китайското външно министерство.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x