Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Може ли Индия да изхрани света?

Може ли Индия да изхрани света?

epa09895600 Indian farmers hold the wheat production at a village in outskirts of New Delhi, India 17 April 2022 ( issued on 18 April 2022). Wheat is usually planted in January and harvested from March to May. India is the second largest wheat producer in the world. Wheat and wheat flour play an increasingly important role in the management of India's food economy. EPA/HARISH TYAGI

Нахлуването на Русия в Украйна застрашава световните доставки на храни, тъй като войната прекъсва работата на два от най-големите износители на пшеница в света. На Украйна и Русия се падат около една трета от годишните продажби на пшеница в света, припомня Би Би Си.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Миналата седмица индийският министър-председател Нарендра Моди заяви пред президента на САЩ Джо Байдън, че Индия е готова да доставя храни на останалата част от света след сътресенията в доставките и повишаването на цените вследствие на войната.

Индия е вторият по големина производител на ориз и пшеница в света. Към началото на април тя е разполагала със 74 млн. тона от двете основни храни. Освен това тя е и един от най-евтините световни доставчици на зърнените култури.

Но не е сигурно, че Индия може да се притече на помощ на света. Съществуват опасения за недостатъчно добра реколта тази година и недостиг на торове.

Делхи изнася ориз за близо 150 държави и пшеница за 68.

Според Ашок Гулати, професор по селско стопанство в Индийския съвет за изследвания в областта на международните икономически отношения, през тази финансова година Индия може да изнесе 22 млн. тона ориз и 16 млн. тона пшеница.

„Ако СТО разреши износа на държавни запаси, той може да бъде още по-голям. Това ще спомогне за охлаждане на световните цени и ще намали тежестта на страните вносителки по света“, обобщи Ашок Гулати.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x