Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Молдова подаде първия въпросник за членство в ЕС

Молдова подаде първия въпросник за членство в ЕС

Moldova flag is waving at a beautiful and peaceful sky in day time while sun is shining. 3D Rendering

Първият въпросник за кандидатстване за присъединяване към Европейския съюз беше попълнен и връчен на посланика на ЕС в Молдова Янис Мажейкс на церемония, на която присъства цялото ръководство на страната, съобщава „Интерфакс“.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Очаква се втората част да бъде представена до средата на май.

„Направихме още една важна стъпка към изграждането на Европа тук, в нашия дом. Работихме неуморно, за да попълним този документ в рамките на десет дни. Ще продължим работата си, за да вървим по пътя на интеграция с европейското семейство“, заяви премиерът Наталия Гаврилита.

От своя страна президентът Мая Санду съобщи, че е свикала учредително заседание на Комисията за европейска интеграция, което събира представители на няколко власти и има за цел да координира подготвителния процес за присъединяване на Молдова към ЕС.

Тя подчерта, че това е съдбоносен проект за страната. „Европейският съюз означава мир, демокрация и просперитет. Молдова е малка и уязвима страна. Не се съмнявам че ще бъдем по-добре защитени и уверени в бъдещето в европейското семейство“, изтъкна Санду.

Въпросникът беше връчен на посланика на ЕС в Кишинев, който отбеляза бързината, с която документът е бил попълнен, подчертавайки, че това е първата стъпка по дългия път към членство в ЕС.

Молдова получи въпросника от Европейската комисия на 11 април. Документът съдържа 369 въпроса. Молдова подаде молба за членство в ЕС на 3 март, след като такъв ход предприеха също Украйна и Грузия.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x