Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Молдова подаде първия въпросник за членство в ЕС

Молдова подаде първия въпросник за членство в ЕС

Moldova flag is waving at a beautiful and peaceful sky in day time while sun is shining. 3D Rendering

Първият въпросник за кандидатстване за присъединяване към Европейския съюз беше попълнен и връчен на посланика на ЕС в Молдова Янис Мажейкс на церемония, на която присъства цялото ръководство на страната, съобщава „Интерфакс“.

Очаква се втората част да бъде представена до средата на май.

„Направихме още една важна стъпка към изграждането на Европа тук, в нашия дом. Работихме неуморно, за да попълним този документ в рамките на десет дни. Ще продължим работата си, за да вървим по пътя на интеграция с европейското семейство“, заяви премиерът Наталия Гаврилита.

От своя страна президентът Мая Санду съобщи, че е свикала учредително заседание на Комисията за европейска интеграция, което събира представители на няколко власти и има за цел да координира подготвителния процес за присъединяване на Молдова към ЕС.

Тя подчерта, че това е съдбоносен проект за страната. „Европейският съюз означава мир, демокрация и просперитет. Молдова е малка и уязвима страна. Не се съмнявам че ще бъдем по-добре защитени и уверени в бъдещето в европейското семейство“, изтъкна Санду.

Въпросникът беше връчен на посланика на ЕС в Кишинев, който отбеляза бързината, с която документът е бил попълнен, подчертавайки, че това е първата стъпка по дългия път към членство в ЕС.

Молдова получи въпросника от Европейската комисия на 11 април. Документът съдържа 369 въпроса. Молдова подаде молба за членство в ЕС на 3 март, след като такъв ход предприеха също Украйна и Грузия.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x